În luna noiembrie a anului trecut, preţurile producţiei industriale au crescut cu 35,1%, tendința fiind de scădere, potrivit anunțului făcut miercuri de Institutul Național de Statistică. Prețurile de producție sunt adesea considerate de economiști ca un indicator principal al direcției în care se îndreaptă inflația peste câteva luni.

Fabrica LegoFoto: Josef Kubes / Alamy / Alamy / Profimedia

Acesta este un semnal bun pentru buzunarele fiecăruia dintre noi, semnalând faptul că în perioada care urmează prețurile la raft ar urma aceeași tendință de scădere, ceea ce ar putea face ca BNR să nu mărească dobânda-cheie în ședința din 10 ianuarie.

Prețurile producției industriale reprezintă un indicator cheie pentru măsurarea inflației, dar și pentru determinarea deflatorului PIB (creșterea economică reală se calculează prin împărțirea PIB-ului nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.

Inflația industrială a rămas totuși la cote ridicate din cauza prețurilor la energie. La polul opus, cele mai mici creșteri au fost la fabricarea produselor pharma.