​Multe persoane sunt nemulțumite de cum cheltuiește statul banii pe care îi plătesc, inclusiv din impozitul pe venit. Totuși, nu fac un lucru. Nu redirecționează până la 3,5% din impozit, deși au această posibilitate. Este vorba despre banii pe care ANAF deja i-a încasat. Nu trebuie decât să completeze o declarație.

Declaratia 230Foto: Hotnews

Practic, poți alege ca acei bani să nu rămână la stat, ci să se ducă către o asociație sau ONG care schimbă lucruri în România și are nevoie de fonduri: ajută oameni, salvează animale, construiesc spitale, ajută educația etc.

Este denumită: Declarația 230 și se găsește pe site-ul ANAF (a fost actualizată zilele trecute), ori pe site-urile ONG-urilor (unde este precompletată cu principalele informații).

Poate fi depusă de orice salariat din România, cu excepția IT-știlor, celor din construcții și industria alimentară precum și celor din cercetare (pentru că ei nu plătesc impozit pe venit). Mai nou, nici IT-știi bugetari nu vor putea depune pentru că s-a modificat legislația: vor avea aceeași facilitate precum cei din privat.

Nu ți se iau bani în plus din salariu. Acei bani sunt deja la stat din 2022, dar prin completare autoritățile sunt obligate să-i redirecționeze către cei care fac lucruri bune și pe care i-ai ales. Poți salva sau schimba vieți.

Completarea nu este deloc greoaie. Chiar simplă: nume, prenume, CNP etc. E o singură pagină cu câteva câmpuri.

Unde se poate depune Declarația 230: 3 moduri

1. Formularul trebuie depus la ANAF, adică instituția de la care ai și descărcat Declarația 230.

Varianta cea mai simplă este să o depui prin Spațiul Privat Virtual. Adică online (e vorba de câteva click-uri).

2. Aceasta poate fi depusă și la ONG-ul sau entitatea către care vrei să redirecționezi cei până la 3,5%.

3. Se mai poate depune în format hârtie, direct la registratura ANAF sau prin poştă, cu confirmare de primire.