Bancile rusesti se confrunta cu probleme tot mai mari din cauza deficitului de lichiditati. Pentru mentinere lor pe linia de plutire si pentru prevenirea oricaror turbulente in transferurile interbancare si in operatiunile cu clientii, statul se vede nevoit sa recurga la masuri tot mai radicale.

Banca Centrala a extins, odata in plus, lista titlurilor de valoare care pot fi luate drept garantie din partea bancilor pentru creditele eliberate acestora, iar Vnesekonombank (banca de stat) a anuntat ca a plasat in depozitele marilor banci ale tarii, printre care stalpi ai sistemului bancar, precum Sberbank si VTB, suma de 115 miliarde ruble.

Intre timp, statisticile privind fuga de capital din tara, incercarile Bancii Centrale si Vnesekonombank de reducere a problemelor legate de lichiditati in sectorul bancar vorbesc despre fenomene de criza tot mai evidente, scrie Nezavisimaia gazeta.

Directorul adjunct al companiei Finekspertiza, Natalia Borzova, nu a exclus posibilitatea ca Banca Centrala sa adopte masuri preventive pentru a nu permite instalarea unei crize de lichiditati. Titlurile de valoare in general si olbligatiunile ipotecare in special sunt considerate cele mai aducatoare de lichiditati.