​Aproape de fiecare dată când faci cumpărături la supermarket și cumperi produse de bază- carne, lapte, ouă, fără să știi, îi creezi greutăți lui Mugur Isărescu în lupta cu inflația. Pentru că o bună parte din aceste produse le importăm, iar odată cu ele importăm inflația din țara respectivă.

AlimenteFoto: Davide Bonaldo/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Germania: inflația la lapte-25%. La unt - 48%

Cele mai mari importuri le facem din Germania (potrivit Anuarului de comerț exterior al INS), de unde aducem în primul rând lapte şi produse lactate; ouă; miere; produse comestibile de origine animală nespecificate în altă parte (peste 200 mil.euro), Carne şi organe comestibile (180 mil. Euro), Fructe comestibile (110 mil. Euro), Preparate pe bază de cereale, de făină; produse de patiserie (103 mil euro) și Cacao şi preparate din cacao (101 mil euro).

La lapte, inflația în Germania a fost în 2021 (conform Destatis.de- Oficiul german de Statistică) de aproape 25%. Prețul ouălor a crescut acolo cu peste 25%. Cel al untului cu peste 48%

Italia: importăm masiv combustibili și uleiuri

Din Italia aducem combustibili și uleiuri minerale (aproape 150 mil. Euro), produse pe bază de făină și patiserie (70 mil euro), lapte și cafea (de peste 50 de mil de euro fiecare). Creșterile de prețuri la produsele importate de la italieni au fost în medie de 14% (excepție făcând combustibilii), potrivit istat.it.

Din Bulgaria aducem combustibili (3,3 miliarde euro), cereale (177 milioane euro) și băuturi (puțin peste 60 mil euro). Potrivit Statisticii bulgare prețul băuturilor a urcat cu 3,9%, iar categoria ” Food and non-alcoholic beverages” a cunoscut scumpiri de circa 17% în noiembrie 2022.

Din Ungaria, după importurile masive de combustibili (aproape un miliard de euro), pe al doilea loc stau Reziduri şi deşeuri ale industriei alimentare; nutreţuri pentru animale (172 mil euro, vezi puțin mai jos ce sunt acestea). Urmează apoi importurile de carne şi organe comestibile (aproape 160 mil euro), cele de băuturi alcoolice şi nealcoolice; oţet (130 de mil euro) și importurile de lapte şi produse lactate; ouă; miere (111 mil euro).

Inflația la categoria „food” în noiembrie 2022 a fost de aproape 44% , arată datele Statisticii ungare.

Categoria Reziduri şi deşeuri ale industriei alimentare; nutreţuri pentru animale include:

Făină, pudră și aglomerate sub formă de pelete din moluște sau din alte nevertebrate acvatice, improprii alimentației umane; jumări

Tărâțe, spărturi și alte reziduuri provenite din măcinarea, presarea, cernerea cerealelor sau a leguminoaselor

Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului și reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr și alte deșeuri rezultate de la fabricarea zahărului, deșeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare

Turte și alte reziduuri rezultate din extracția uleiului de soia, a uleiului de arahide, a grăsimilor, precum și drojdii de vin; tartru brut, materiale vegetale de tipul celor folosite în hrana animalelor.

Din Polonia aducem lapte, ouă, miere, carne

Următoarea țară din care importăm copios este Polonia (5,5 mld euro). De acolo ne aprovizionăm cu combustibili şi uleiuri minerale (170 mil euro), Lapte şi produse lactate; ouă; miere; (126 mil euro), Preparate pe bază de cereale, de făină; produse de patiserie (105 mil euro), Carne şi organe comestibile (94 mil euro) și Preparate alimentare diverse (73 mil euro).

În Polonia, in noiembrie 2021, inflația pe lapte era de circa 22%. Ouăle se scumpiseră cu 16,3%, produsele pe bază de făină cu 34% iar prețul la carne a urcat cu 28% (cea de vită) și cu 34% (carnea de pui), potrivit Statisticii poloneze.

Olanda ne dă carne, fructe și legume

Topul țărilor din care importăm cel mai mult continuă cu Olanda (3,7 mld euro).

Potrivit Statisticii olandeze, carnea se scumpise în decembrie trecut cu 13%, untul cu 32%, ouăle cu 33%. De la olandezi aducem: Plante vii şi produse de floricultură (118 mil euro), Carne şi organe comestibile (99 mil euro), Fructe comestibile (80 mil euro), Legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare (73 mil euro).

Vezi aici ce, cât și de unde importăm (am selectat câteva state europene)

Surse folosite:

Anuarul statistic al INS, Oficiile (institutele) Naționale de Statistică ale statelor incluse în articol.