Inspectorii ANAF au o altă procedură în ceea ce privește verificarea persoanelor fizice, iar acum instituția a pregătit un ordin de punere în aplicare a prevederilor ce include chiar notificarea de conformare (după ce Codul de procedură fiscală a fost modificat prin OUG 188/2022).

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Potrivit proiectului, inspectorii trebuie să notifice persoanele fizice identificate cu risc fiscal înainte de selectare.

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectuează următoarele activităţi preliminare:

  • analiza de risc;
  • notificarea de conformare;
  • selectarea persoanelor care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.

Practic se oferă posibilitatea reanalizării situației fiscale și, după caz, a depunerii sau corectării declarațiilor fiscale.

Notificarea de conformare se trimite înaintea selectării pentru verificarea situației fiscale personale.

Cum arată notificarea de conformare pe care o va trimite Fiscul- click pentru a deschide

În acel document pe care îl va trimite Fiscul se precizează că persoana fizică va avea un termen de 30 de zile pentru reanalizarea situației fiscale și de a depune sau corecta declarațiile fiscale.

Dacă totul este în regulă (depune declaratii rectificative, vine cu clarificări), acea persoană nu va mai fi controlată.

La ce se uită ANAF când face analiza de risc

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice se efectuează preliminar analiza de risc.

Asta pentru a stabili riscul aferent persoanelor fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile. Riscul aferent unei persoane fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei;

  • Veniturile declarate cât și veniturile estimate ca fiind realizate de persoana fizică în perioada analizată se determină, în principal, pe baza următorilor indicatori fiscali şi patrimoniali:

- veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;

- creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;

- cheltuielile personale efectuate;

- fluxurile de trezorerie.