Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF se va extinde în perioada următoare, susține Sia Jiru, director, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal – ANAF.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Ea a vorbit despre un instrument de digitalizare foarte important pentru structurile de control fiscal, respectiv „extinderea SPV pentru structurile cu atribuții de control fiscal astfel încât să permită input și output în relația cu contribuabilul: contribuabil – organ de control fiscal”.

De asemenea, Sia Jiru a precizat că SPV va permite sesiuni VIDEO securizate în relația cu contribuabilul.

Ea a făcut declarațiile într-o conferință organizată de Deloitte.

Ce va face sistemul integrat de management al riscului: va scădea durata acțiunii de control fiscal

Un alt subiect ce ține de digitalizare și a fost atins de ea este sistemul integrat de management al riscului termen 31 decembrie 2025.

„Rezultatele procesului de digitalizare reprezintă multe informații pe care le deține ANAF. Toate aceste informații pe care le deține ANAF despre un contribuabil ne vor permite să implementăm sistemul intergrat de management al riscului”, a precizat Jiru.

Acesta va permite clasificarea contribuabililor în cele 3 categorii de risc: ridicat, mediu și mic.

Mai departe, sistemul va permite aplicarea de către ANAF a unor tratamente diferite în funcție de riscul fiscal.

„Ne va permite identificarea țintită de zone de risc, de contribuabili cu risc fiscal real. Toate acțiunile de control fiscal vor fi canalizate căre aceste zone de risc fiscal și către acest tip de contribuabil”, a explicat reprezentanta ANAF.

Potrivit acesteia, durata acțiunii de control fiscal va fi diminuată deoarece vor exista informații cu privire la riscurile existente la respectivii contribuabili.

La rândul ei, Daniela Teodoru, director general, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal – ANAF a afirmat că de la contribuabili se vor solicita doar acele informații sau acele documente care nu se regăsesc în bazele de date ale ANAF.

„Rugămintea este ca datele, informațiile și tot ceea ce depun prin declarații, situații financiare, acuratețea acestora să fie de nivel maxim astfel încât în momentul în care se va calcula riscul aferent acelui contribuabil să fie cât mai corect”, a explicat Teodoru.