Imediat ce a fost modificat Codul de procedură fiscală (OUG 118/2022) a apărut sentimentul de incertitudine al contribuabililor în privința controalelor și a selectării acestora în funcție de risc.

ANAFFoto: Hotnews

În cadrul unei conferințe Deloitte a fost pusă următoarea întrebare: „Care este nivelul de risc considerat pentru o companie care are toate declarațiile depuse și taxele achitate dar continuă să înregistreze pierdere?”

Daniela Teodoru, director general, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal – ANAF a dat un răspuns.

„Am putea spune că s-ar încadra la un risc minim pentru că și pierderea respectivă trebuie analizată din punct de vedere al componenței. Eventual pentru eliminarea riscului se poate efectua un control inopinat. Se vede componența pierderii, categoriile, cauzele și așa mai departe”, a explicat ea.

De exemplu, afirmă Teodoru, contribuabilul respectiv poate a efectuat o investiție și atunci pierderea provine din amortizarea înregistrată aferentă investiției.

„Prin urmare, nu este o pierdere care să justifice riscul respectiv. Contribuabilul în realitate nu are un risc real, dar are un risc provenind din această înregistrare”, a precizat reprezentanta ANAF.

Ea a încheiat: „Este sub observație, l-am putea încadra în viitor într-o monitorizare pe orizontală, dar nu este un risc în așa fel încât să fie selectat în programul de control pentru o inspecție fiscală”.