România are un nivel scăzut de intermediere financiară, fiind cel mai redus din Europa, potrivit declarațiilor guvernatorului BNR – Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNRFoto: AGERPRES

„Cineva ar putea să spună așa: E mai bine, nu avem riscuri. Dacă nu dai credite, nu ai risc, nu? Stăm liniștiți din punctul ăsta de vedere... nu-i chiar așa”, a spus Isărescu.

El a precizat că în bănci sunt economii.

„Deocamdată îi folosește deficitul bugetar. Eu știu dacă e bine? Să discutăm. Deci nu-i așa. Este o întrebare grea. Chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare, de bani Întreprinderile românești nu au nevoie de bani?”, s-a întrebat Guvernatorul.

  • „Poate că nu au nevoie. Poate au găsit alte surse de finanțare. Dacă au altele, care sunt ele? Unde trăiesc ele? E mai brează România la nivelul situație întreprinderilor?”

„O parte din economie formată din societăți multinaționale, societăți mari, se finanțează direct din exterior. Dacă capitalul românesc este jumătate raportarea credite / PIB nu trebuie făcut pe tot PIB-ul. Trebuie făcută pe jumătate de PIB. Nu știm care este ponderea sectorului privat pur românesc și așa mai departe”, a explicat Isărescu.

În ceea ce privește datoria externă a României, el a precizat că datoria privată este foarte mare.

„În loc să se împrumute intern și să avem o intermediere financiară mai mare, avem împrumuturi din exterior care apar în statistică în datoria privată. Poate e o explicație”, a spus el.

De asemenea, a atras atenția că o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative.

„Păi cum să obțină ei credite? Apare întrebarea: Cum trăiesc? E o întrebare grea”, a mai afirmat oficialul BNR.

  • Cineva vine la mine: Da ce te deranjează domnu guvernator? Foarte bine că trăiesc. Angajează forță de muncă, plătesc niște salarii. Probabil că mai plătesc și niște impozite”.
  • „Dacă nu au capital, cum de plătesc impozite? E un subiect deschis pentru dezbatere.

„Haideți domnu Guvernator, că băncile astea din România suflă și în iaurt. Păi ce să facă? I-am spus. Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Adică dă niște bani cuiva care știe de la început că nu are cum să-i dea înapoi. N-au nicio garanție”, a mai spus el.

  • „În același timp, dacă dai credite numai cu garanții imobiliare și nu reușești să-ți creezi o echipă care să finanțeze business-ul... îți trebuie expertiză și încredere. Încrederea este esențială în sectorul bancar”.