Reed Hastings demisionează din funcția de director executiv al Netflix, compania pe care a fondat-o în urmă cu 25 de ani, anunță publicațiile străine (Financial Times, CNBC ș.a.)

NetflixFoto: Oleksandr Lutsenko / Dreamstime

Hastings, care a lansat Netflix în 1997 ca pe un serviciu de DVD-by-mail, a scris într-o postare pe blogul său că se gândea la plecarea sa de mai mulți ani. Acum este „momentul potrivit pentru a-mi finaliza succesiunea”, a adăugat el.

„Consiliul nostru a discutat despre planificarea succesiunii de mulți ani (chiar și fondatorii trebuie să evolueze!)”, a scris Hastings, în vârstă de 62 de ani.

„Sunt atât de mândru de primii noștri 25 de ani și atât de încântat de următorul nostru sfert de secol.”

Directorul de operațiuni Greg Peters a fost promovat drept co-CEO alături de Ted Sarandos, care a fost responsabil de programare în perioada de investiții masive a Netflix și a fost promovat în 2020 în funcția de co-CEO alături de Hastings.

Schimbarea vine pe măsură ce Netflix a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa de piață în ultimul an, iar Sarandos și Peters vor fi însărcinați să conducă Netflix printr-o perioadă mai austeră pentru industria divertismentului.

Hastings va rămâne președinte executiv, urmând exemplele trecute ale lui Jeff Bezos de la Amazon și ale fondatorului Microsoft Bill Gates. Fondatorul miliardar a spus că intenționează să „acorde mai mult timp filantropiei”.

Schimbarea de la Netflix a survenit în momentul în care compania a raportat că a adăugat 7,7 milioane de abonați în al patrulea trimestru, cu mult peste așteptări, datorită unor programe populare, cum ar fi spin-off-ul Familiei Addams și seria de documentare Harry & Meghan.

Netflix a uimit investitorii în aprilie anul trecut, când a dezvăluit că a pierdut mulți abonați, declanșând o reevaluare pe bursă a întregii industrii media din SUA.

Netflix a încheiat 2022 cu 231 de milioane de abonați plătitori, iar într-o scrisoare către investitori, compania a spus că „2022 a fost un an greu, cu un început dificil, dar cu un final mai luminos”.

Cine este fondatorul Netflix

Hastings s-a născut în Boston, Massachusetts, unde a urmat cursurile școlii Buckingham Browne & Nichols. Înainte de a intra la facultate și-a câștigat primii bani vânzând aspiratoare din ușă în ușă.

A intrat apoi în Marine Corps în 1981, dar a ales să se alăture înainte de a termina programul de pregătire celor de la Corpul Păcii „din spirit de aventură”.

A mers să predea matematică la un liceu din nord-vestul rural al Swazilandei, între 1983 și 1985. El atribuie o parte din spiritul său antreprenorial timpului petrecut în Corpul Păcii, remarcând că „Odată ce ai făcut autostopul prin Africa cu zece dolari în buzunar, începerea unei afaceri nu pare prea intimidantă”.

După ce s-a întors de la Corpul Păcii, Hastings a urmat Universitatea Stanford după ce a fost respins de la MIT. A obținut de la Stanford un master în Informatică.

În 1991 a pus bazele primei sale companii, Pure Software. În 1997, Reed Hastings a fondat Netflix, alături de Marc Randolph, un fost angajat de la Pure Software, oferind clienților din SUA închiriere de filme prin poștă. De acolo a început ceea ce ulterior a devenit gigantul media de azi.

Hastings a fost în boardul Microsoft din 2007 până în 2012 și în consiliul de administrație al Facebook, Inc. din iunie 2011 până în mai 2019.