Criza de pe pietele de creditare ar putea cuprinde intregul sistem financiar, ceea ce ar putea determina scaderea valorii contabile a institutiilor financiare din intreaga lume cu 800 de miliarde de dolari, potrivit unui oficial al Fondului Monetar International (FMI) citat de Reuters. Anoop Singh, director in cadrul FMI, este de parere ca probabilitatea ca Statele Unite sa intre recesiune este mare si crede ca pierderile crizei subprime din Statele Unite vor avea ca rezultat o adancire a pierderilor bancilor europene.

"Aceasta este o perioada de incertitudine exceptionala. Distributia riscurilor pentru perspectiva SUA este extinsa, iar probabilitatea unor noi socuri care sa conduca la intrarea in recesiune a economiei americane este destul de mare", a spus Singh.

"Estimarile actuale sugereaza ca sistemul financiar global, respectiv bancile, companiile de asigurari, fondurile de hedging si de pensii s-ar putea confrunta cu pierderi de 800 de miliarde de dolari, in pofida faptului ca unii analisti se asteapta la pierderi de dimensiuni mult mai mari, a adaugat oficialul FMI.

Anoop Singh a mai spus ca criza din sectorul imobiliar din Statele Unite reprezinta "nivelul zero" pentru problemele de pe pietele financiare.

"Exista temeri tot mai mari ca pretul locuintelor din strainatate, care au crescut in unele regiuni chiar mai mult decat cele din SUA, ar putea scadea brusc, cu implicatii asupra sistemului financiar", a precizat Singh.

Acesta estimeaza ca pierderile bancilor datorate pietei creditelor ipotecare riscante vor fi aproximativ 230 miliarde de dolari, din care jumatate apartin sistemului bancar american, iar restul bancilor europene. Alte pierderi in valoare de 100 de miliarde de dolari ar putea fi cauzate de activele financiare detinute de banci.

"Pierderile ar putea insa urca daca economia intra in recesiune, ceea ce va determina deteriorarea conditiilor de creditare pentru imprumuturile pentru cumpararea de locuinte si pentru creditele corporatiste", a mai spus oficialul FMI.

Fed a redus rata de discount pentru imprumuturilor directe acordate bancilor de la 3,5% la 3,25% si a infiintat un program prin care sa furnizeze numerar firmelor din sistemul financiar, care nu putea pana in in prezent sa se imprumute direct de la banca centrala.