Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un Memorandum de Înțelegere cu autoritățile naționale competente din șase state membre ale UE care nu fac parte din supravegherea bancară europeană.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Memorandumul de înțelegere va oferi un cadru pentru Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia pentru schimbul de informații și coordonarea activităților de supraveghere.

Acordul urmărește să consolideze cooperarea în materie de supraveghere la nivel european. Memorandumul încurajează, de asemenea, BCE și BNR să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate, ceea ce poate ajuta la reducerea riscurilor de fragmentare pe piețele bancare europene în perioadele de stres.

BCE dorește să stimuleze cooperarea cu băncile centrale naționale ale statelor membre care nu participă la supravegherea bancară europeană, deoarece sectoarele lor bancare sunt considerabil interconectate. Unele bănci supravegheate de BCE au filiale sau expuneri de credit considerabile față de aceste state membre și își desfășoară o parte substanțială a activităților lor acolo.