Trebuie făcută reforma pensiilor, pentru că 80% din veniturile pe care le avem merg către asistență și salariile administrației publice, a declarat Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Alin Chitu la conferinta EY RomaniaFoto: Hotnews

„La PNRR-ul nostru (când se scria n.r.) eram în situația de 27% venituri din taxe față de media europeană de 40%. Deci suntem ultimul stat, dacă nu luăm în considerare Irlanda care are un alt model economic”, a spus el, într-o conferință EY România.

Potrivit acestuia, dacă nu urmărim obiectivul de deficit, dacă nu o să fim în calendarul de deficit, fondurile europene și fondurile din PNRR pot fi blocate oricând de Comisie.

„Aritmetica este atât de simplă, spune că dacă nu menținem obiectivele de consolidare fiscală, nu ne mai dau bani. Pot să fie blocați, blocați parțial sau anulați. Depinde de cât de indisciplinați suntem. Asta a fost situația”, a afirmat Chitu.

  • E foarte greu să cred că cineva, că vin alegeri, poate să spună la modul onest și cinstit că în România mai pot fi făcute scăderi de taxe. Chiar și acest nivel pe care îl avem, dacă reușim să-l păstrăm la 30%, este un rezultat favorabil.
  • N-o să mai avem scăderi de taxe în România dacă vrem să fim coerenți și solvabili.

„Au crescut dobânzile. Comparând cu țările din jur, cu excepția Ungarei, nu stăm foarte bine. Pentru că avem aceste deficite structurale”, a afirmat Alin Chitu.