Anul trecut am avut o creștere semnificativă în valoare nominală a PIB-ului de 49 miliarde de euro, creștere egală cu valoarea PIB în anul 2002, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă, precizând că sunt cele mai recente date de la Comisia Națională de Prognoză. Acesta a spus că în ciuda discuțiilor privind o posibilă recesiune, România are o prognoză favorabilă.

Despre PIBFoto: Dreamstime.com

Premierul a spus că procentul creșterii reale a PIB-ului este de 4,9%.

În privința acestei performanțe economice, Ciucă a spus că un rol esențial l-au avut investițiile străine și eficiența absorbției fondurilor europene - 11,3 miliarde de euro care au intrat în țară din fonduri europene.

Cât privește anul în curs, premierul spune că datele de la Comisia Națională de prognoză sunt pozitive.

  • „Ținând cont de contextul economic și că analistii din domeniu vorbesc de o scadere a creșterii economice și nu de puține ori s-a vorbit de intrarea în recesiune în 2023, totuși economia României are o prognoză favorabilă în care se estimează că vom avea o creștere economică de 2,8%.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a mai spus că pentru a se asigura absorbția a 80 de miliarde de euro pe care le are la dispoziție România din fonduri UE, ar trebui ca nivelul de absorbție să fie minim 10 miliarde euro în fiecare an.

Sursa foto: Dreamstime.com