ANAF a pregătit actualizarea Declarației 112 pentru ca firmele să poată acorda abonamente la sala de fitness angajaților, în baza Legii 34/2023 care intră în vigoare din februarie.

Sala fitnessFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Este vorba despre 400 euro/an, sumă care nu va fi taxată.

Proiect modificare Declarația 112 – click pentru a deschide

Practic, era nevoie de modificarea formularului deoarece intră în limita de 33% a veniturilor neimpozabile pentru salariați, procent introdus anul trecut prin Ordonanța 16/2022.

De exemplu, dacă cineva este plătit cu salariul minim brut, adică 3.000 de lei, 33% reprezintă 990 lei. Angajatorul poate oferi facilitatea în limita a 990 lei/lună.

„Angajatul poate să meargă la sală, să își facă abonament, iar apoi să meargă cu factura la angajator. El îmi plătește mie (ca angajat), dar nu mai mult de 990 lei/lună. Apoi încă 990 lei. Poate da și 300 lei din factura asta, și tot așa până ajung la valoarea de maxim 400 euro”, explica Cornel Grama pentru HotNews.ro.

Mai multe detalii despre ce înseamnă acel 33% vezi în: Vacanțele angajaților, masa de prânz ori sala de fitness pot fi plătite de angajatori fără taxe. Cum se aplică facilitatea

(Legea 34/2023 se aplică și pentru PFA, tot în limita a 400 de euro)

De asemenea, proiectul de modificare a Declarației 112 include și prevederea privind cei 200 lei netaxați la salariul minim, aceeași sumă fiind și pentru salariile de până la 4.000 de lei cu cele două condiții:

1. Nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, să fie egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

2. Venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor pentru aceeași lună nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv.