Mihai Chirica a înfrățit Iașul cu un rusofil care refuză să vorbească limba română A vândut în timpul stării de urgență, hârtie igienică în loc de măști sanitare Represaliile continuă la Transelectrica. Avertizorul de integritate, dat afară Un medic din Oradea și-a „prelungit” apartamentul în casa scării Preot caterisit readus în biserică de judecători, în baza unei decizii CEDO 96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită Moldova, epuizată demografic de război, sărăcie și instabilitate Medicul ortoped Gheorghe Burnei scapă de acuzații. Dosarul în care era acuzat că a mutilat mai mulți copii s-a prescris Valentin Lazea: Decalogul profesorului Agenția Națională Antidrog „se validează academic” prin generali controversați și foști consilieri în serviciile secrete

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mihai Chirica a înfrățit Iașul cu un rusofil care refuză să vorbească limba română. Raportul vizitei oficiale: „momente emoționante ale depunerii de coroane de flori”

Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit la mijlocul lunii ianuarie cu Nicolai Grigorișin, omologul său de la Bălți, Republica Moldova, un rusofil convins, fost membru al Partidului Nostru, înființat de Renato Usatîi, una dintre cele mai controversate personalități din Basarabia, un milionar al cărui nume a fost legat de mai multe crime și scandaluri. În timpul vizitei lui Mihai Chirica, primarul din Bălți a refuzat să vorbească în limba română, discuțiile purtându-se prin intermediul unui traducător. Nicolai Grigorișin a terminat Școala militară superioară din Volsk, Rusia.

Din 1993 până în 1997 a activat în cadrul unității militare din orașul rusesc Klin și Dușanbe din Tadjikistan. Grigorișin s-a afișat în 2019, la o întâlnire publică purtând la reverul hainei un medalion cu secera și ciocanul, dar și panglica Sfântului Gheorghe, simboluri pro-ruse interzise în Republica Moldova. În raportul de activitate înaintat Consiliului Local, Mihai Chirica omite toate aceste aspecte și vorbește despre „înfrățirea cu orașele lui Ștefan cel Mare”. La Bălți a fost și viceprimarul Cezar Baciu.

Ambele rapoarte de activitate ale vizitei sunt identice și însumează câte două pagini, dintre care una este ocupată de poze. În schimb, în ziua deplasării, primarul a făcut festival pe Facebook, cu mai multe postări dedicate lui Mihai Eminescu. La vizita de la Bălți, viceprimarul Cezar Baciu și-a atins potențialul maxim: a ținut colacul primit de Mihai Chirica și coroana ce a fost depusă la statuia poetului Mihai Eminescu, scrie 7Iasi.ro.

UPDATE. Intr-un drept la replică transmis joi, Primarul Chirică spune că fiecare demers de înfrățire trebuie văzut ca o încurajare și ca o mână frățească întinsă către oamenii care stau cu spaima războiului care oricând poate ajunge la porțile lor.

”Să nu minimalizăm necesitatea acestor vizite și, mai ales, să nu le atribuim conotații politice. Ele reprezintă binevenite punți de comunicare și dialog care vor permite menținerea în aceste orașe a spiritului românesc, cel care va putea ține vie dorința fraților moldoveni de a fi alături de valorile democratice europene şi de a fi alături de România!

Personal, în calitate de primar, voi pune întotdeauna mai presus de orice sprijinirea și susținerea fraților noștri de gând și suflet, uniți în aceeași dulce limbă română și același dor de România!

Am încredere că rândurile de mai sus vor clarifica motivele pentru care am decis, împreună cu Consiliul Local al Municipiului Iaşi, de a stabili punţi de legătură cu cât mai multe comunităţi româneşti din oraşele din Republica Moldova”

Dreptul la replică integral poate fi citi aici.

A vândut, când România se afla în stare de urgență, hârtie igienică în loc de măști sanitare

În martie 2020, în timp ce România se afla în stare de urgență și în plină criză sanitară generată de pandemia Covid-19, un individ s-a gândit că este rost de ceva bani, pe care să-i obțină cât mai ușor, profitând de disperarea oamenilor de a-și procura măști sanitare. Astfel, individul, după ce şi-a creat un cont pe OLX, unde a trecut mai multe nume fictive, a anunțat că oferă spre comercializare măşti sanitare.

Numai că în loc de măști, în colete a pus suluri de hârtie igienică. Individul a expediat 84 de colete, dar în 48 de cazuri, persoanele ce figurau ca destinatari nu au fost prejudiciate, fiindcă nu au plătit coletele, după ce au fost avertizate la timp de angajații Poștei, privind practica de înșelăciune folosind coletele poștale. În celelalte 36 de cazuri, individul a obținut un câștig total de 15.565 lei. După ce a fost descoperit și și-a recunoscut faptele, individul a primit o pedeapsă foarte dură, de 5 ani de închisoare. Ulterior, la apel, sentința i-a fost înjumătățită, dar pedeapsa va fi executată tot în regim de detenție, scrie JustNews.ro.

Represaliile continuă la Transelectrica. Avertizorul de integritate, dat afară

Directorul din Transelectrica care a sesizat Consiliul de Supraveghere și Consiliul pe probleme de integritate al comapniei, după ce presa a publicat primele de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați, este lăsat fără post de către conducerea societății de stat.

Cătălin Sava este director al Unității management integrat, comercial-achiziții (UMICA) din cadrul Transelectrica și s-a constituit ca avertizor de integritate în acest caz. Într-un document transmis Consiliului de Supraveghere și care a ajuns în posesia PRESShub, acesta a arătat că există numeroase nereguli care se desprind din acordarea primelor, pe care o consideră ilegală, și anunță posibilitatea depunerii unui denunț penal la DNA.

După nici două săptămâni, directorul a aflat că i se desființează postul, singura cale prin care conducerea Transelectrica poate scăpa de un angajat incomod, scrie PressHub.

Un medic din Oradea și-a „prelungit” apartamentul în casa scării

Medicul Alin Bodog, fratele senatorului PSD Bihor, Florian Bodog, beneficiază şi el de "imunitate".

Reclamat de un vecin că şi-a extins fără autorizaţie apartamentul din Calea Aradului, "prelungindu-l" cu vreo 2 metri în casa scărilor, fratele liderului PSD Oradea s-a dovedit scutit de orice sancţiune.

Pe de o parte, Inspectoratul în Construcţii a pasat responsabilitatea Primăriei Oradea, pe considerentul că pe raza municipiului e singura responsabilă să sancţioneze sau să ceară desfiinţarea construcţiilor fără autorizaţie.

Pe de altă parte, în urma verificărilor la faţa locului, reprezentanţii Poliţiei Locale au ajuns la concluzia că nu pot să-l sancţioneze pe contravenient chiar dacă abuzul e limpede.

Motivul? Din discuţiile cu vecinii, poliţiştii locali au aflat că de la extinderea neautorizată a apartamentului au trecut mai bine de 3 ani, aşa că, pe lege, nu mai pot aplica nicio sancţiune, scrie Bihoreanul.

​h2: Preot caterisit readus în biserică de judecători, în baza unei decizii CEDO

Surpriză de proporții într-o dispută religioasă care a ajuns să fie tranșată în instanță. Caterisit de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB), fostul preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului” din satul Schit Orășeni, comuna Cristești, a fost achitat de magistrații Judecătoriei Botoșani în dosarul penal în care era acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii. Motivul invocat de judecători – faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege, scrie Monitorul de Botoșani.

96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă!

96 de medici care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, acuzată că a primit mită de la 62 de pacienți. În documentul transmis Curții de Apel Suceava, aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical. O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii. Inițiatorul memoriului, chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, a explicat gestul pentru Libertatea.

Moldova, epuizată demografic de război, sărăcie și instabilitate

Republica Moldova a pierdut în ultimii 30 de ani peste 1.735.000 de oameni – adică 40% din populație.

Este o depopulare a Moldovei fără precedent în ultimii 200 de ani. Nici un război, nici chiar foametea generată artificial de sovietici în 1946–1947, nici o molimă care a atacat Basarabia pe parcursul istoriei nu au produs o astfel de catastrofă demografică. DW a scris și anterior despre acest fenomen extrem de periculos pentru Moldova, potrivit DW.

Medicul ortoped Gheorghe Burnei scapă de acuzații. Dosarul în care era acuzat că a mutilat mai mulți copii s-a prescris

S-a prescris dosarul în care medicul ortoped Gheorghe Burnei era acuzat că a mutilat mai mulți copii prin operații experimentale. Familia uneia dintre victime acuză autoritățile că au întârziat procesul, motiv pentru care va ataca ordonanța de clasare la CEDO.

Procurorii susțin acuzația de vătămare corporală de care era acuzat medicul Gheorghe Burnei s-a prescris în luna iulie 2016, după cum a declarat pentru ziarul Liberatea Iuliana Culachi, avocata uneia dintre victime.

Este vorba despre Amira Hamed, care a fost operată de medicul Burnei când avea un an, scrie EuropaFM.

Transilvania, parte din războiul hibrid?

Așa-numita „Declarație de Independență a Transilvaniei” vânturată prin spațiul virtual ar putea fi o provocare, o testare a limitelor autorităților sau, pur și simplu, un gest ridicol și naiv?

Site-ul care promovează ideea secesionistă susține că pe 4 iunie 2023 în cele 16 județe din vestul României se va declara independența Transilvaniei. De ce 4 iunie? Poate, fiindcă este data semnării Tratatului de la Trianon și separatiștii care au început acest joc se gândesc la o revanșă mai mult sau mai puțin virtuală. Data aleasă trădează nu doar scopul, ci și selecția celor care eventual sunt parte a acestui proiect care se desfășoară pe internet, scrie DW.

Valentin Lazea / Decalogul profesorului

Toată lumea este de acord cu faptul că, pentru a avea o economie și o societate funcționale, educația reprezintă o prioritate absolută. Atâta doar că discuțiile se concentrează mai mult pe componenta tehnologică (câte ore predate online versus ore predate on site), pe componenta ideologică (câtă educație furnizată de stat versus mediu privat), pe componenta birocratică (câte examene, materii opționale, vacanțe etc.).

Or, problema presantă în România nu este nici tehnologică, nici ideologică, nici birocratică, ci ține de dotarea elevilor și studenților cu un set de valori bine definite, care să îi ajute să răzbată prin hățișul vieții moderne, scrie Lazea în Curs de Guvernare.

Agenția Națională Antidrog „se validează academic” prin generali controversați și foști consilieri în serviciile secrete

Conducerile Agenției Naționale Antidrog (ANA) își validează academic strategiile, politicile și campaniile de prevenție prin intermediul unui Consiliu Științific, ai cărui doi președinți, cel onorific și cel executiv, au, împreună, 182 de ani.

Între timp, ultimele cifre arată o creștere a consumului de droguri în România. Pe acest fundal, instituția subordonată Ministerului de Interne alocă anul acesta prevenției doar puțin peste 4,5 milioane de lei. Salariile din agenție însumează de șase ori mai mult, scrie PressOne.

Primăriile PNL Iași cotizează la pușculița unei firme de partid

Primăria comunei Aroneanu a orchestrat un șir de achiziții publice pentru ca un contract de peste 360.000 de lei să fie încredințat unei anumite firme. Este o afacere cu iz politic, firma în cauză nefiind la prima ispravă de acest gen cu o primărie aflată sub controlul PNL. Comuna Aroneanu, condusă de Benoni Moruzi, vicepreședinte PNL Iași, a driblat legea și a încredințat direct firmei Voltrom Technology SRL contractele pentru supravegherea video a școlilor din localitate. Metoda prin care a fost evitată organizarea unei proceduri competitive la care pot participa mai multe firme este una de manual: „spargerea contractului”.

Cu o săptămână înainte de a atribui prin încredințare directă șase contracte către firma Voltrom, Primăria Aroneanu a organizat o singură procedură, care avea același obiect, montarea camerelor de supraveghere la cele șase școli. Valoarea contractului depășea însă pragul impus de lege pentru achiziții directe. Prin urmare, Primăria Aroneanu a anulat procedura, inventând o „eroare de preț” și a organizat în loc alte șase, cu scopul ca toți banii să ajungă la o singură firmă. Toate cele șase contracte au fost încheiate în aceeași zi, pe 28 decembrie 2022.

În 2021, Primăria Aroneanu a atribuit aceleiași firme un alt contract de 135.000 de lei pentru proiectare și execuție a unui sistem de supraveghere video, asta deși la acea vreme firma nu deținea licența obligatorie de la IGPR. Tot atunci, scenariul s-a repetat în orașul Podu Iloaiei, unde primăria condusă de liberalul Ioan Alexa a atribuit prin încredințare directă un contract de 200.000 lei pentru supravegherea video a domeniului public, scrie 7Iași.