PSD vrea ca marile companii să plătească impozitul pe profit de 16% dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, fără să se uite la cine va plăti taxa, deoarece unele pot transfera foarte ușor costul către populație, dacă vorbim de supermarketuri și energie. Asta în condițiile în care inflația este deja ridicată. Deci vor crește și mai mult prețurile.

Taxarea companiilorFoto: Wavebreak / Profimedia Images

*Taxa s-ar aplica pentru companiile cu cifră de afaceri de peste 100 milione euro

HotNews.ro a discutat cu avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor și expert în fiscalitate.

El a făcut o analiză pe impozitul ăsta pentru companiile de peste 100 milioane de euro.

Una e cine plătește: adică compania de peste 100 milioane de euro.

Alta: cine suportă?

*Și TVA e plătit de companii, de vânzători, dar îl suportă cetățeanul.

“Atunci te uiți la structura companiilor mari și îți pui întrebarea: câți dintre ei pot să transfere cumpărătorilor costul suplimentar cu taxe? Evident, tot ce înseamnă companii de retail și energie vor putea, mai ales într-o vreme super inflaționistă”, a spus el.

Potrivit acestuia, din primele 350 de companii, aproape jumătate din cost se duce la consumatorul final, adică la populația pe care PSD vrea să o protejeze.

Cine nu poate să transfere costul? Exportatorii!

„Ei concurează pe piețe unde nu există taxa asta. Pentru ei e un element de cost”, a explicat Biriș.

De asemenea, spune el, pe partea de producție industrială sunt așa-numitele manufacturing units.

“Adică sunt fabrici care aparțin unor grupuri, iar acestea nu prea sunt în piața liberă. Sunt integrați în grup și, practic, achizițiile lor sunt prin grup, că produc centralizat pentru toate fabricile, iar vânzările sunt la grup”, a precizat fostul secretar de stat.

  • Atunci când ai un manufacturing unit, pe regulile privind prețurile de tranfer tu nu ești lăsat să pui o marjă mare acolo. Ai marjă de 1% - 2% dar nu mai mult.
  • România are impozitul pe profit mai mic decât majoritatea țărilor din Vest. S-ar acuza că faci transfer de profit în România.

„Deci pe regulile privind prețurile de transfer, la manufacturing units marjele sunt mici. Astea au cifre de afaceri mari. Le lovești, că 1% este echivalent cu 16% pe o marjă de 6%. Ei n-au cum să aibă 6% marjă”, a mai arătat el.

Impozitul pentru companiile mari este precum povestea cu elefantul din magazinul de porțelanuri

“Discuția asta cu privire la impozitul pe cifra de afaceri este precum povestea cu elefantul în magazinul de porțelanuri. Bagi elefantul în magazin și te miri că îți sparge porțelanurile?”, spune Biriș.

  • "Motivul pentru care lumea asta peste tot aplică impozitul pe profit o fi pentru că așa funcționează. De ce vorbim de ceva ce alții au avut dar au scos, fie au introdus și se gândesc să scoată, fie au fost măsuri temporare pe diverse industrii și populiste?"

“Ei (PSD n.r.) lasă să se înțeleagă că ar fi un impozit minim. Rămâne impozitul pe profit de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri. De ce doar pentru companiile mari? Dacă ai o companie care are 95 milioane de euro și concurează cu unul care are 101 milioane euro, ce faci?”, se întreabă avocatul.

  • Poți să stai așa să te gândești că n-are noimă ca o companie să funcționeze ani de zile pe pierdere, că și ăsta e un argument, că face investiții etc. Pentru asta ai ANAF.

“Dacă vrei să faci chestiunea asta, să o faci sectorial, așa cum au făcut cu taxa asta de solidaritate. Impozitul anticipat pentru codurile CAEN X, Y, Z este 0,2% plătibil trimestrial. Pentru retail e 0,5% sau 1% etc. Altfel distrugi industria”, a precizat el.

  • Să ne uităm la Dacia câtă marjă de profit are. E mică. La fel și Ford.

Manipularea cifrelor de către PSD când promovează impozitul pentru companiile mari

Cei de la PSD fac o greșeală care ține de manipularea cifrelor.

“Ei spun că e anormal ca cele mai mari companii din România să plătească impozit pe profit de 0,8% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile 1%”, a explicat Biriș.

• PSD a făcut așa: cât impozit au încasat de la primele 350 companii, care a fost cifra totală de afaceri, și le-a dat 0,8%

“Dar din astea 350 de companii, vreo 50 pe pierdere. Din ele, vreo 80% din sume vin de la firmele de stat. Dacă le scoți pe cele de la stat care au pierdere, nu mai ai 0,8%. Poate ai peste 1%”, a explicat Gabriel Biriș.

Citește și:Ce variante de taxe și impozite vrea PSD după rocada guvernamentală: taxa de solidaritate și scăderea taxării muncii