Statul și băncile continuă să se „bată” în februarie pe banii românilor. Dacă la banci câștigul se impozitează, la oferta Ministerului Finanțelor (Tezaur) nu se aplică nicio taxă. În plus, la bănci mai există și comisioane, dar unele oferă o dobândă mai mare.

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

*Subscrierea la Tezaur de februarie 2023 începe vineri

Să presupunem că o persoană vrea să economisească 2.000 de lei, bani de care știe că nu se va atinge timp de 1, 2 sau 3 ani.

*BNR estimează o inflație de 9,8% la finalul primului trimestru din 2024, dar precizăm că prognoza va fi modificată de instituție zilele astea, așa că nu ar trebui să ne bazăm foarte mult pe ea.

*Nu am folosit dobânda compusă

*Datele privind ofertele bancare sunt preluate din pratforma finzoom.ro

Cât câștigi dacă plasezi banii la bancă și la stat pe un an

Cele mai bune oferte la bănci sunt dobânzi de 7,75 – 9,3% pe an. Asta înseamnă că după comisioane și impozitul pe venit ai un câștig de 139 – 167 lei.

La Tezaur, care pe 1 an are o dobândă de 7,2%, câștigul ar fi de 144 lei.

Deci în acest caz unele bănci oferă mai bine.

2 ani în care să nu te atingi de cei 2.000 de lei

La ofertele pe 2 ani, băncile oferă dobânzi de 7,75 – 9%/an. Așadar, după cei doi ani, câștigul este de 279 – 324 lei.

Statul oferă o dobândă de 7,5%, ceea ce ar înseamna un câștig de 300 lei (150 lei/an).

Economii pe 3 ani

Pe 3 ani, băncile au dobânzi de 7,25 – 8,5%/an, ceea ce înseamnă câștiguri de 393 – 459 lei. Bineînțeles, asta după comisioane și impozit pe venit.

În schimb, Tezaur are o dobândă de 8%/an, ceea ce s-ar traduce într-un câștig de 480 lei (160 lei/an).

Dacă ofertele sunt bune sau proaste, încă nu ne putem pronunța din cauză că nu avem noua prognoză a inflației de la BNR (ce va fi prezentată săptămâna viitoare) pentru a ne face o oarecare idee, deși instituția nu s-a mai apropiat cu estimările de valoarea reală de câțiva ani.

În rest, pentru cei care vor câștiguri mai mari mai există fonduri de investiții (de diverse tipuri), acțiuni și obligațiuni la bursă, dar nu faceți asta dacă nu ați studiat pe temă și nu știți cum funcționează piețele. De asemenea, pe BVB găsiți și titlurile de stat Fidelis din anii anteriori la prețuri diverse, atât pe lei cât și pe euro.