​BCR a revizuit în scădere la 8% prognoza de inflație pentru finalul anului 2023, de la 8,7%, datorită așteptărilor de ieftinire a materiilor prime agricole și a energiei, arată o notă transmisă investitorilor.

Ciprian Dascalu - economist-sef BCRFoto: BCR

„Presiunile inflaționiste se vor tempera dupa primul trimestru din 2023 datorită unui efect statistic de bază favorabil din componenta prețurilor la energie. Ne așteptăm ca BNR sa mențină rata dobânzii de politica monetara la 7,00% în 2023.”, mai arată raportul semnat de economistul șef Ciprian Dascălu.

Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației ramân în sus deoarece presiunile inflaționiste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite categorii fiind de așteptat să persiste o perioada mai lungă.

Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate fata de BNR de 21,3 miliarde RON (stoc mediu zilnic) în luna ianuarie 2023, dublu față de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 10,9 miliarde RON. Bancile au apelat la facilitatea de depozit a BNR în valoare de 21,3 miliarde RON (stoc mediu zilnic).

BNR nu a cumpărat titluri de stat în lei nici în ianuarie 2023. Acest surplus de lichiditate este consecința plăților foarte mari efectuate de Ministerul Finantelor în decembrie când deficitul bugetar a crescut cu 22,3 miliarde lei într-o singura lună, se mai arată în document.