”​Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament (n.red.: Regulament negociat de către Consiliul de Miniştrii în septembrie 2022 prin care s-a introdus taxa de solidaritate). Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iulie, este că aceste companii vor achita taxa de solidaritate”, a spus joi ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Adrian CaciuFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, ANAF dispune de instrumentele prin care (să verifice dacă- n.red.) elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte.

Legea din România va fi respectată de toate companiile care intră în regulament şi toate companiile care au realizat profituri exccepţionale trebuie să redistribuie din aceste profituri către societate prin bugetul statelor membre, astfel încât ele să fie folosite pentru compensarea costurilor vieţii cetăţenilor, dar şi pentru realizarea de noi investiţii, a mai spus Câciu.

Reamintim că miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a asigurat că legislaţia din România va fi respectată.

„Există la acest moment un control pe care ANAF îl derulează la această companie şi aşteptăm rezultatul acestei verificări.Aşteptăm rezultatul verificărilor pe care instituţiile abilitate le efectuează, astfel încât la final vom avea mai multe detalii”, a afirmat Dan Cărbunaru, întrebat la finalul şedinţei Executivului despre faptul că OMV a precizat că nu va plăti taxa de solidaritate.

OMV Petrom a obținut un profit net de 10,3 miliarde lei anul trecut, în creștere cu 260% față de anul precedent când obținuse doar 2,86 miliarde de lei. În raportul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), compania precizează că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern (OUG 186/2022).

Reacția lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor trebuie să spună dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate, întrucât actul normativ a fost făcut de acest minister. Iohannis a afirmat că a fost ”puţin surprins” când a aflat că ”Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie”. ”Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor”, a adăugat el.

”Dacă va plăti sau nu o să spună, cu siguranţă, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor. Am fost puţin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune şi am aflat, de exemplu, că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie”, a declarat Iohannis, joi, întrebat dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate.

El a adăugat că această chestiune s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce ”este, în principiu, în regulă, pentru că vorbim despre o taxă sau un impozit”.

”Am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor. Toată ziua, bună ziua, se discută dacă este sau nu este... Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să-l clarifice. Nu e nimic pierdut, dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”, a susţinut şeful statului.

Directorul financiar şi membru al Directoratului OMV Petrom Alina Popa a afirmat, pe 2 februarie, că OMV nu datorează taxă de solidaritate în ţara noastră, însă dacă ANAF va ajunge la o concluzie diferită, atunci compania va plăti. Ea a mai spus că ANAF a derulat un control la începutul acestui an, pentru a verifica cifra de afaceri şi structura acesteia.