În Monitorul oficial a apărut noul format al Declarației 112 care include, printre altele, și schimbările cu privire la abonamentele la sala de fitness. Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă descriere a noutăților ce țin de acest nou ordin (163/2023).

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

În primul rând, trebuie menționat că se aplică începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2023.

“Modificarea declarației a fost necesară în contextul adoptării OG nr. 16/2022, așa cum a fost modificată prin Legea nr. 370/2022, ce a adus o nouă procedură privind deducerile personale și noi formule de calcul privind procentul de 80% cifră de afaceri în domeniul construcțiilor, pentru a se putea beneficia de facilitățile în acest domeniu – modificare în data de 23 decembrie 2022”, spune Adrian Bența.

În principiu, a identificat ca fiind preluate în structura declarației atât procedurile anterioare, cât și noi obligații de declarare.

El amintește faptul că începând cu 1 ianuarie 2023, pentru o serie de venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice ce sunt totuși venituri de natură salarială, chiar dacă sunt neimpozabile, se instituie obligația declarării în formularul 112.

Acestea le regăsim la rândurile 8.3 și 8.4 din declarație.

Câteva dintre aceste obligații de declarare:

  • Indemnizația de delegare neimpozabilă;
  • Indemnizația de detașare transnațională neimpozabilă;
  • Prestații suplimentare neimpozabile primite în baza clauzei de mobilitate;
  • Contribuția la un fond de pensii administrat privat, suportat de angajator într-un plafon propriu de 400 euro anual;
  • Abonamente medicale și prime de asigurare voluntară de sănătate suportate de angajator pentru salariați într-un plafon de 400 de euro anual;
  • Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de agrement, în plafonul neimpozabil de maxim salariul mediu din economie și, desigur, începând cu 01 februarie 2023, contravaloarea abonamentelor la sălile sportive.

În concluzie, spune el, se vor declara toate veniturile de natură salarială realizate de persoanele fizice așa cum sunt reglementate la art. 74 alin. (4) și, după caz, la art. 74^1 din Codul fiscal.

Citește și: Angajatorii pot oferi salariaților abonamente la sala de fitness începând de miercuri. Cum poate fi evitată problema celor 400 de euro