Potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică, scumpirile în ianuarie au fost de 15,1%, în scădere față de decembrie. Dar asta nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că ele vor crește mai lent.

Inflația îți afectează puterea de cumpărareFoto: Paul Marriott / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Inflația este o problemă a tuturor, spre deosebire de crize sau de șomaj, care îi afectează doar pe unii. Salariile, deși au crescut cu o viteză ridicată (peste 13%), nu țin pasul cu creșterea accelerată a prețurilor și accentuează senzația de disconfort financiar. Când te duci să cumperi strictul necesar, scoți mai mulți bani pe aceleași produse decât luna trecută și ai sentimentul că banii ți se scurg printre degete.

Totuși, economia nu este deloc într-o stare proastă, sau oricum, nu ca în timpul crizei financiare. INS tocmai a anunțat că în 2022 PIB-ul a crescut cu aproape 5%.

Dar toți resimțim starea economiei ca pe una proastă din cauza acestei inflații.

Potrivit datelor INS, cele mai mari scumpiri au fost la zahăr, unt, margarină, cartofi și lapte- adică produse de bază copios prezente în mesele celor mai mulți dintre noi.

Banca Națională face ce poate (drept este că rare au fost momentele în care inflația s-a încadrat în ținta BNR), dar e nevoie și de sprijinul celeilalte ”aripi” cu care zboară economia- cea a politicii fiscale.

Creșterea prețurilor îi afectează pe unii oameni mai mult decât pe alții. Cei mai afectați sunt pensionarii sau familiile care lucrează pe salariul minim și care au mai puțin spațiu în bugetele lor pentru a absorbi prețurile mai mari. Chiar și cei care câștigă un salariu mediu, suferă. Inflația le „fură” din cele 12 salarii lunare cel puțin un salariu.