Scumpirile din această perioadă pun presiune pe bugetele fiecăruia dintre noi. Rate bancare în creștere, facturi tot mai mari la utilități, alimentele tot mai costisitoare ne fac să ne gândim de două ori înainte de a ne cumpăra ceva nou.

Femeie-bani-leiFoto: Dreamstime

Am adunat câteva recomandări care să te ajute la a ține mâna departe de portofel și a economisi cât mai mult. Desigur, aceste recomandări nu se vor potrivi cu stilul de viață al fiecăruia pentru că fiecare resimțim scumpirile într-un fel particular.

Aplică regula celor 30 de zile sau a celei de 15 minute

Înainte de a cumpăra ceva, opriți-vă și gândiți-vă dacă aveți într-adevăr nevoie de el. Pentru achiziții spontane, înainte de a plăti produsul, ia-ți 15 minute și mai plimbă-te prin magazin. Vezi dacă după cele 15 minute tentația de a-l cumpăra e la fel de mare.

În cazul unor achiziții majore, ia-ți 30 de zile pentru a te convinge că ai neapărată nevoie de acea achiziție.

Calculează-ți salariul pe oră

Dacă regula celor 30 de zile sau 10 minute nu prea funcționează pentru a evita achizițiile spontane, atunci ar trebui să încerci altceva: calculează cât câștigi într-o oră de muncă.

Devii astfel conștient cât valorează o oră din timpul tău de lucru și vei vedea rapid cât timp trebuie să lucrezi pentru un anumit produs.

De obicei, acest calcul face ca multe lucruri să apară într-o lumină diferită.

Repara hainele în loc sa le arunci

În trecut, articolele de îmbrăcăminte erau reparate mult mai des. Astăzi sunt adesea aruncate și înlocuite cu altele noi și, evident, mai scumpe. Culmea este că de multe ori vedem articole de îmbrăcăminte nou nouțe dar care sunt făcute să pară uzate (moda, deh...)

Dar de ce să nu reparați singur hainele rupte sau să faceți o haină „nouă” din două haine vechi? Încearcă! Poți economisi rapid mulți bani și, cu puțină pricepere și creativitate, poți crea haine pentru care prietenii tăi te vor invidia.

Organizați petreceri cu prietenii cu schimburi de haine

Aproape toată lumea știe că te plictisești să tot porți o haină vreme de nu știu cât timp, deși arată foarte bine și e la fel de frumoasă.

Puteți „remedia” această problemă organizând o petrecere de schimb de haine. Împreună cu câțiva prieteni vă adunați într-o seară și puneți la comun hainele de care v-ați plictisit, urmând să vă alegeți ce vă place din grămadă. Poate fi distractiv.

Nu merge la cumpărături fără listă

Știu, ăsta e un sfat vechi pe care-l dau toți. Dar asta nu-l face mai puțin adevărat. Fă-ți o listă de cumpărături și nu te abate de la ea decât dacă vezi în magazin ceva ce ai uitat de acasă să treci pe listă.

Planificați mesele în funcție de ofertele supermarketului dvs

Dacă supermarketul la care vă faceți cumpărăturile distribuie reviste speciale săptămânale, utilizați-le pentru a crea un plan de masă. Ce produse sunt la reducere? Ce feluri de mâncare poți găti cu ele?

Puteți economisi rapid între 10 și 20% la alimente.

Verifică periodic dacă supermarketul dvs. este cu adevărat cel mai ieftin din zonă

Cam de două ori pe an ar trebui să verificați dacă supermarketul dvs. este într-adevăr opțiunea cea mai bună. Fă o listă cu 20 de produse pe care le cumperi regulat și vezi fizic sau pe net ce prețuri au supermarketurile din jur.

Dacă găsești unul mai ieftin poate n-ar strica să-ți re-evaluezi locul din care te aprovizionezi. Repetă testul după 6 luni.

Verificați din când în când cheltuielile pentru a vedea dacă nu e loc de tăiat pe undeva

Luați extrasul de cont din când în când și vedeți pe ce vi se duc banii și dacă nu e loc de tăieri. Aveți nevoie de toate abonamentele la reviste/ canale de streaming etc? Poate găsiți unul sau două lucruri la care puteți renunța și astfel să economisiți.

Poate acum a venit momentul....

Să faci ccea ce voiai mai demult: să renunți la țigări sau alcool. Cu puțină voință și sprijin din partea prietenilor și familiei, nu numai că vei fi mai sănătos, dar vei economisi mulți bani în scurt timp.

Instalați lămpi LED

Lămpile cu LED-uri costă mai mult, dar sunt mult mai eficiente și se amortizează în scurt timp prin consumul mic de electricitate.

În plus, durata de viață a lămpilor cu LED este de multe ori mai lungă decât cea a lămpilor cu incandescență convenționale sau a lămpilor cu economie de energie.

Cumpărați electrocasnice de calitate

Frigiderele, aspiratoarele, mașinile de spălat și alte aparate electrocasnice pot fi adesea foarte ieftine. Dar este important să luăm în considerare costurile pe întreaga lor durată de viață.

Un dispozitiv care costă cu 100 de lei mai mult, dar durează cu doi ani mai mult și folosește cu 20 la sută mai puțină energie electrică te poate economisi mult mai mult decât acea sută de lei.

Cumpărați mărci private mai degrabă decât branduri cunoscute

Multe lanțuri de supermarketuri au propriile mărci care sunt de obicei cu 10 până la 30 la sută mai ieftine și care sunt produse în exact aceleași fabrici și cu aceleași ingrediente ca și produsele de marcă.

Cel mai important: Ai grijă de sănătatea ta!

A fi bolnav este nu doar inconfortabil ci și foarte scump. Începând cu tariful medicilor până la medicamente sau chiar pierderi de venituri în cazul concediilor medicale.

Așa că ai grijă de sănătatea ta chiar și atunci când vremurile sunt bune. Investește ceva timp și efort într-o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. Nu doar corpul tău îți va mulțumi pe termen lung, ci și portofelul tău!