Rubla rusă a atins joi un minim al ultimelor 10 luni, de aproape de 75 de unități pentru un dolar, fiind afectată de intrările mai mici de venituri în valută din exporturile de petrol și gaze și de îngrijorările legate de o posibilă nouă rundă de sancțiuni ale UE împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Rubla era cu 0,4% mai slabă față de dolar, la 74,8 la ora 07:44 GMT (09:44 în România), după ce a atins și nivelul de la 74,91, cel mai slab de după 25 aprilie 2022.

De asemenea, pierduse 0,3% față de euro, până la 80,1 unități pentru un euro și se depreciase cu 0,3% față de yuanul chinezesc.

Moneda rusă s-a depreciat în acest an ca urmare a scăderii veniturilor din energie, în condițiile în care embargoul impus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc și plafonarea prețurilor în cadrul G7 au afectat exporturile.

Banca centrală se așteaptă ca excedentul de cont curent al Rusiei, care s-a redus cu 58,2% în ianuarie, să scadă la 66 de miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce importurile se redresează și exporturile întâmpină dificultăți, ceea ce sporește presiunea asupra rublei.

Moneda rusă s-ar putea confrunta cu noi obstacole în contextul în care liderii UE discută un nou lot de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, urmând să fie vizați politicieni, lideri militari și bănci rusești.

Cu toate acestea, moneda rusă ar putea să-și revină pe parcursul sesiunii de joi, deoarece creșterea prețurilor petrolului și cererea mai mare de ruble din partea companiilor exportatoare contribuie la consolidarea acesteia, a declarat analistul-șef al Banki.ru, Bogdan Zvarici.