Pentru a recupera contribuțiile la Pilonul I, de-a lungul celor 35 ani de contribuție e nevoie de o speranță de viață de 88 ani, ce depășește cu 14 ani durata medie de viață în România, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte AAFBR, profesor asociat Facultatea de Finanțe, ASE, în cadrul unui newsletter AAFBR.

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

“Astfel, contribuțiile de asigurări sociale sunt de fapt o taxa pe muncă, nu un beneficiu pentru contributor”, afirmă el.

Textul său vorbește despre faptul că sistemul public de pensii este nesustenabil.

Amintind de propunerea guvernului francez de majorare a vârstei de pensionare, el a precizat: „Spre comparație, pentru a pune în evidență ineficiența sistemului public de pensii din România, propunerea de creștere a vârstei de pensionare în Franța este sub vârsta de pensionare existentă în prezent în România, la o durată de viață medie mai mare în Franța comparativ cu România”.

„În România, taxa curentă aferentă sistemului public de pensii este de 21,25%. La un calcul simplu, fără a ține cont și de valoarea în timp a banilor, o persoană activă este taxată cu 21,25% din salariu pentru sistemul public de pensii, pentru o perioadă de 35 de ani, iar apoi primește ca pensie aproape 45% din salariu”, a afirmat Codîrlașu.

În aceste condiții, spune el, primește în jur de 55%-60% din suma contribuită pe parcursul vieții active.

„Daca este luată în considerare și valoarea în timp a banilor, suma primită (ca procent din contribuții) este și mai mică”, a precizat economistul.