Președintele american Joe Biden a declarat luni că autoritățile de la Washington au luat toate măsurile necesare pentru a asigura solvabilitatea depozitelor clienților Silicon Valley Bank după ce prăbușirea băncii americane a provocat turbulențe majore pe piețe, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Biden s-a adresat luni americanilor într-un discurs susținut la Casa Albă după ce prăbușirea subită a acestei instituții de creditare vinerea trecută a dus la cel mai mare faliment din sistemul bancar american de după criza financiară din 2008.

Puțin cunoscută publicului larg, SVB se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022 avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.

Prin urmare, autoritățile americane au intrat oficial în posesia băncii și au încredințat conducerea acesteia agenției americane responsabile cu garantarea depozitelor (FDIC).

Joe Biden a amintit luni de acest lucru în deschiderea discursului său, subliniind că „americanii pot avea încrederea că sistemul bancar este în siguranță”.

Președintele SUA spune că americanii de rând nu vor plăti falimentul băncii

„Depozitele voastre vor fi acolo când aveți nevoie de ele. Micile afaceri din întreaga țară care au depozite la aceste bănci pot răsufla mai ușurate știind că își vor putea plăti muncitorii și facturile”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă.

Joe Biden a mai spus că pierderile înregistrate în urma prăbușirii băncii nu vor fi suportate de contribuabilii americani, toate urmând să fie acoperite din fonduri de asigurări.

„Voi cere Congresului și autorităților de reglementare bancară să întărească regulile pentru bănci pentru a face acest tip de faliment bancar mai puțin probabil în viitor”, a mai spus președintele SUA.

Dispariția Silicon Valley Bank reprezintă nu numai cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, ci și al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA.

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a anunţat că o reuniune cu uşile închise a consiliului guvernatorilor va fi organizată luni, în conformitate cu procedurile de urgenţă.

Citește și: