Băncile din zona euro nu au nicio expunere la Silicon Valley Bank (SVB), iar băncile din zona euro se află într-o situație bună, a declarat luni președintele miniștrilor de finanțe din zona euro, Paschal Donohoe, citat de Reuters.

Silicon Valley Bank (SVB)Foto: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

„Problemele apar din cauza modelului de afaceri specific al Silicon Valley Bank. Iar imaginea aici, în Europa, este foarte diferită. Băncile noastre sunt, în general, într-o formă bună”, a declarat Donohoe într-o conferință de presă după discuțiile miniștrilor de finanțe din zona euro.

„Le-am consolidat enorm în ultimii ani și se află sub supravegherea atentă a autorităților naționale și europene, iar cadrul Basel este aplicat tuturor băncilor din UE. Prin urmare, nu există o expunere directă la Silicon Valley Bank”, a spus el.

Căderea băncii americane Silicon Valley Bank a produs o puternică undă de șoc pe piețele bursiere din SUA și din Europa, fiind cap de afiș în toată presa europeană. Bundesbank a anunțat o întâlnire de criză pentru a analiza impactul, în vreme ce Banca Centrală Europeană nu a luat nicio decizie de acest fel.

Președintele american Joe Biden a declarat luni că autoritățile de la Washington au luat toate măsurile necesare pentru a asigura solvabilitatea depozitelor clienților Silicon Valley Bank după ce prăbușirea băncii americane a provocat turbulențe majore pe piețe, relatează Reuters.

Puțin cunoscută publicului larg, SVB se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022 avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.

Prin urmare, autoritățile americane au intrat oficial în posesia băncii și au încredințat conducerea acesteia agenției americane responsabile cu garantarea depozitelor (FDIC).