Când toată lumea părea convinsă că perspectivele unei noi crize sunt extrem de îndepărtate, falimentul Silicon Valley Bank, o bancă a cărei notorietate era legată de finanțarea companiilor din tech, a redeșteptat toate temerile că ce e mai rău (totuși) va veni.

Una dintre cele mai mari bănci din Silicon Valley și printre primele 20 din SUA, Silicon Valley Bank era specializată în finanțarea companiilor techFoto: Nikolas Liepins / AFP / Profimedia

Este al doilea cel mai mare faliment din istoria bancară a Statelor Unite și cel mai mare de la criza din 2008 încoace. De aceea, nu este inexplicabilă panica de la finalul săptămânii trecute, de când a fost făcut public anunțul colapsului.

Totuși, specialiștii spun că riscul de contagiune este redus în sistemul bancar american și că o criză de dimensiunile celei care a zguduit planeta acum 15 ani este puțin probabilă.

Există însă bănci care au jucat periculos, chiar și după înăsprirea regulilor din domeniul bancar, pentru că s-au prevalat de tot felul de excepții. SVB a fost una dintre aceste bănci, care s-au și ars atunci când s-au confruntat cu o criză mai serioasă de lichiditate.

Încercăm să retrasăm cronologia unei crize și punem în perspectivă efectele pe care le produce.

Citește mai mult pe Panorama.ro