Gigantul bancar elvețian a fost implicat de-a lungul timpului în scandaluri uriașe. În 1986 a deschis conturi sub nume false dictatorului filipinez Ferdinand Marcos ajutându-l să ascundă milioanele de dolari furate din țară. Banca se află acum în pragul colapsului, trăgând după ea și celelalte bănci europene.

Credit SuisseFoto: Juergen Hasenkopf / Alamy / Profimedia Images

Cronologia scandalurilor Credit Suisse din 1999 până în prezent

1999: Eludarea reglementărilor din Japonia i-a adus retragerea licenței bancare

Autoritățile japoneze au constatat că Credit Suisse este vinovată de împiedicarea Fiscului nipon de a efectua o investigație a activităților care au ajutat clienții să eludeze taxele plătite. Oficialitățile nu doar că au amendat banca ci i-a retras și licența de funcționare.

2009: Încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului și Sudanului

Credit Suisse a pledat vinovată și a ajuns la o înțelegere cu Departamentul de Justiție al SUA privind încălcări ale sancțiunilor impuse Iranului și Sudanului între 1995 și 2007. Credit Suisse a plătit 536 de milioane de dolari.

2011, 2014, 2016, 2017: multiple cazuri de evaziune fiscală masivă

Credit Suisse a ajutat clienții din Statele Unite, Germania, Italia și din alte părți ale Europei să eludeze taxele și impozitele de-a lungul mai multor ani. A plătit mai multe miliarde în urma înțelegerilor cu Justiția, inclusiv o amendă de 2,6 miliarde de dolari în 2014 pentru scandalul de evaziune fiscală din Statele Unite.

2018: Schema de angajare „pe ochi frumoși” din Hong Kong

Banca a fost de acord să plătească o penalizare de 47 de milioane de dolari pentru că a oferit joburi prietenilor și familiilor oficialilor chinezi, în schimbul unor noi contracte.

2022: Credit Suisse, acuzată de implicare directă într-o rețea de contrabandă cu cocaină din Bulgaria

Mai mult, în februarie 2022, Credit Suisse a suferit de o scurgere masivă de date. Informațiile dezvăluite au arătat că în rândul clienților băncii erau traficanți de persoane, traficanți de droguri și persoane implicate în tortură.

Francezii au aplicat o amendă de 238 de milioane de euro în urma descoperirii unei scheme de evaziune fiscală derulate între 2005 și 2012.

Din 2020, Credit Suisse s-a confruntat cu costuri privind litigiile de 4 miliarde de dolari.

În octombrie 2022, banca a ajuns la un acord de 495 de milioane de dolari cu autoritățile de reglementare din Statele Unite cu privire la rolul său în criza financiară din 2008-2009. Această amendă urmează unei alte sancțiuni de 5,28 miliarde de dolari în 2017 pentru rolul său în criza creditelor ipotecare subprime.