Întreprinderile românești percep schimbările climatice și accesul la finanțare drept amenințări pentru afacerile lor, arată sondajul Băncii Europene pentru Investiții prezentat joi la o conferință la BNR.

Banca Europeană de InvestițiiFoto: Dreamstime.com
  • 69% dintre firmele românești chestionate spun că schimbările climatice au un impact negativ.
  • Utilizarea tehnologiilor avansate în afaceri de către firmele românești a crescut semnificativ, depășind media UE.
  • Costul energiei apare ca o preocupare cheie pentru firme, alături de incertitudine și de lipsa personalului calificat.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a dezvăluit astăzi rezultatele Sondajului său anual de investiții în România, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Banca Națională a României.

Sondajul BEI a vizat peste 12.000 de întreprinderi din Uniunea Europeană și 800 de firme din SUA.

Schimbările climatice și criza energetică

Sondajul arată că aproape 69% dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumătate dintre firmele românești (49%) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenței la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanțial mai mare decât media UE (33%) și este în concordanță cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creșterea prețurilor la energie, 90% dintre firme menționând costurile energiei drept preocupare pentru investiții pe termen lung. Aproximativ 35% dintre firmele din România au investit în îmbunătățirea eficienței energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40%.

Firmele românești sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei și a înăspririi condițiilor de finanțare

Cu toate acestea, în fața noilor șocuri, vulnerabilitatea persistă. Firmele românești sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei și a înăspririi condițiilor de finanțare. În general, firmele au o perspectivă negativă asupra viitorului, în special în ceea ce privește climatul economic. Accesul la finanțare este îngrijorător. Proporția firmelor românești care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanțare (15,2%) depășește media UE (6,2%) și este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România în seria Sondajului BEI.

„Mediul economic actual din România face ca investițiile publice și private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiții nu durează prea mult, pentru a menține competitivitatea pe piața globală”, a declarat directorul departamentului economic al BEI, doamna Debora Revoltella. „Utilizarea tuturor finanțărilor disponibile României, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, al Invest EU și al programelor operaționale 2021-2027 este esențială. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu împrumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi crucială pentru a promova o economie mai ecologică în România și capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure și previzibile. Există, de asemenea, o mare nevoie ca firmele și autoritățile publice să abordeze lipsa de personal calificat și de finanțare necesare pentru tranziția ecologică”, a completat doamna Debora Revoltella.

Disponibilitatea personalului calificat

Patru din cinci firme românești chestionate în EIBIS au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investițiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producție industrială (87%) și de infrastructură (81%).

N.Red: Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene și este deținută de statele sale membre. Aceasta finanțează investiții solide care contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE.

Sursa foto: Dreamstime