​Anca Cismașu are peste 30 de ani și își disperă părinții că nu vrea să se mărite. Ai ei și-ar dori un nepot sau o nepoțică de care să aibă grijă, dar Anca nici nu vrea să audă. „Abia acum stau pe picioarele mele, mai așteptați și voi 3-4 ani să-mi pun un ban deoparte și o să mă gândesc și la măritiș”, le-a spus ea miercuri părinților, în convorbirea săptămânală.

Româncele nu se grăbesc să se căsătoreascăFoto: Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia

Anca e din Ardeal și a venit în Capitală pentru că aici se câștigă mai bine, dar și ca să scape de gura părinților, care o presau să se mărite de pe când avea 23 de ani. A fost contabilă la un dealer auto, până când și-a deschis propria afacere într-un cu totul alt domeniu: creație publicitară.

Anca nu e un caz singular. Între 1990 și 2022 vârsta la care româncele se mărită a fost amânată cu peste 6 ani, cu variații mari între județe. În Capitală creșterea e de aproape 9 ani iar la Suceava de 4,5 ani.

Vezi mai jos cum a evoluat vârsta măritișului în ultimii 32 de ani

De-a lungul celor peste 30 de ani, România s-a transformat enorm, iar unele din aceste transformări pot explica de ce amână femeile momentul căsătoriei. O parte din motive sunt sociale, iar altele sunt economice.

1. Salariile femeilor cresc mai repede decât ale partenerilor lor

HotNews s-a uitat pe datele publice vizând salariile femeilor pe grupe de vârstă, iar rezultatele sunt oarecum surprinzătoare. În cazul femeilor, viteza de creștere a salariilor este mai ridicată decât cea a bărbaților din aceeași grupe de vârstă.

Are loc o emancipare salarială (dacă poate fi numită astfel ) mai rapidă. Iar pe măsură ce salariile lor cresc în dinamică mai mare în comparație cu cele ale bărbaților, ele devin mai puțin dependente economic de bărbați, nefiind constrânse să-și pună pirostriile pentru a supraviețui mai ușor.

La fel stau lucrurile și în grupele de vârstă 25-29 de ani și 30-34 de ani, cele la care ne-am uitat cu atenție.

Observațiile noastre sunt convergente curezultatele unui studiu care estimează că până la 20% din scăderea ratei căsătoriilor din SUA din ultimii 30 de ani este atribuită salariilor în creștere ale femeilor.

Mai precis, creșterea salariilor femeilor în raport cu potențialii lor parteneri și importanța tot mai mare a salariilor femeilor în venitul general al gospodăriei au contribuit la decizia de a amâna sau chiar de a renunța la căsătorie.

Ideea este că pentru multe femei, în special pentru cele care câștigau salariul minim pe economie, faptul că acum câștigă mai bine le permit să fie mai puțin dependente financiar de parteneri pentru chirie, alimente sau utilități.

Asta înseamnă că alegerea de a se căsători devine mai puțin legată de nevoile financiare și ține mai mult de alte lucruri, cum ar fi dragostea, normele sociale, religia sau dorința de a întemeia o familie.

2. Femeile tind să fie tot mai bine educate

Rata netă de cuprindere în învățământul post liceal și superior este într-o creștere continuă.

În învățământul postliceal, populația școlară feminină este majoritară (71,2%), potrivit datelor Statisticii, consultate de HotNews.

De asemenea, dacă ne uităm la celălalt capăt al clasamentelor privind Educația - la rata abandonului școlar, adică- fetele stau mult mai bine decât băieții, înregistrând rate la jumătate pe alocuri.

3. Libertatea personală e cea care contează, nu?

Unele femei aleg să amâne căsătoria astfel încât să poată călători, să se concentreze pe propriile pasiuni amânând momentul „punerii pirostriilor”. Responsabilitățile pe care le implică faptul de a avea un soț sau de a avea grijă de o întreagă familie pot descuraja femeile în a-și lua angajamente atât de serioase.

Femeile care aleg să se căsătorească mai târziu în viață își pot astfel folosi timpul pentru a se dedica propriilor proiecte sau încercând să rezolve anumite probleme înainte de a se angaja într-o căsătorie.

4. Cariera înainte de toate...

Femeilor care își amână căsătoria din motive de dinamică profesională le poate fi uneori dificil să-și găsească un partener stabil și de încredere. Ele pun accent pe împlinirea profesională și își doresc alături un bărbat cel puțin la fel de ambițios. Psihologul Jeremy Nicholson scria în Psychology Today că femeile moderne se luptă să își găsească parteneri potriviti, deoarece societatea se așteaptă ca femeile să fie lideri atât la serviciu cât și acasă, iar standardele ridicate le împiedică de multe ori să-și găsească partenerul potrivit

5. Coabitarea, ca test de compatibilitate

Căsătoria este amânată atunci când femeile decid să locuiască cu partenerul lor înainte sau fără să se căsătorească. Cuplurile aleg să trăiască împreună din mai multe motive: pentru a pune în comun resursele, pentru a testa compatibilitatea căsătoriei sau pentru a valida faptul că traiul în comun este așa cum și l-au dorit, iar căsătoria ar veni ca ceva natura. În literatura de specialitate (și în bagajul cultural moștenit) există multe controverse cu privire la faptul dacă traiul în comun este sau nu dăunător căsătoriei, dar indiferent de ce spun studiile, tot mai multe femei optează pentru a trăi alături de parteren fără a-și oficializa relația, ci mai degrabă pentru a o valida sau dimpotrivă, a o invalida.

Există desigur și alte argumente: părinții moderni își încurajează copiii să fie mai degrabă indepedenți decât să aibă un mariaj „rentabil”. De asemenea, mai pot fi luate în discuție efectele urbanizării și accesul la resurse informaționale globale, teama de a-ți asuma angajamente, care a influențat generația tânără să-și întârzie căsătoria până când sunt foarte siguri de alegerea pe care o fac. De asemenea, avansul științei și al medicinii care poate acum „regla” ceasul biologic cu soluții precum FIV sau maternitatea surogat, poate fi o temă de discutat.

Cert e că Anca Cismasu mai asteaptă până să ia decizia potrivită, iar asta îi nemulțumește maxim pe ambii ei părinți.