​O facilitate introdusă de Rezerva Federală americană pentru a oferi băncilor centrale din străinătate acces la finanţare în dolari a fost accesată pentru o valoare record în contextul unei săptămâni de stres în sectorul bancar care a afectat pieţele financiare din întreaga lume, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Dolar puzzleFoto: Ulazdimir Ishkula / Alamy / Profimedia Images

Cererea record de 60 de miliarde de dolari pentru Foreign and International Monetary Authorities Repo Facility a venit în perioada 15 - 22 martie.

Fed nu a oferit informaţii cu privire la identitatea băncilor care au accesat facilitatea.

„Cineva, undeva are nevoie de finanţare în dolari”, spune Antoine Bouvet, analist şef la ING Bank NV. Acesta subliniază că „deocamdată, nu este o mare îngrijorare având în vedere cum evoluează swap-urile valutare precum şi accesarea redusă a liniilor FX în dolari”.

Facilitatea oferită de Rezerva Federală americană a fost introdusă în timpul pandemiei şi a fost concepută pentru a reduce orice presiune pe pieţele mondiale de finanţare în dolari.

Instrumentul permite băncilor centrale străine să îşi folosească deţinerile de titluri de stat americane drept garanţii pentru lichidităţi în dolari, care sunt la mare căutare în perioade de stres în sectorul financiar.

Cea mai recentă explozie a cererii pentru dolari de la Fed vine într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse Group AG de către rivala UBS.