First Citizens Bank, o bancă „de familie” cu active de peste 100 de miliarde de dolari va cumpăra Silicon Valley Bank, potrivit autorităților americane, care au estimat că falimentul SVB va costa Fondul de garantare al depozitelor circa 20 de miliarde de dolari

Una dintre cele mai mari bănci din Silicon Valley și printre primele 20 din SUA, Silicon Valley Bank era specializată în finanțarea companiilor techFoto: Nikolas Liepins / AFP / Profimedia

Creditorul cu sediul în Raleigh, Carolina de Nord, va prelua toate depozitele și creditele SVB și va opera cele 17 sucursale ale sale, a anunțat Federal Deposit Insurance Corporation duminică seară.

First Citizens, care se autointitulează cea mai mare bancă controlată de o familie a națiunii, a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de bănci cu probleme în ultimii ani.

Frank Holding Jr a preluat în 2008 postul de director executiv al First Citizens, care a fost fondată de bunicul său în 1898. Anul trecut, First Citizens a plătit 2 miliarde de dolari pentru a achiziționa CIT, un creditor al micilor companii.

Preluarea SVB va crește semnificativ dimensiunea First Citizens, care la sfârșitul anului trecut avea puțin peste 100 de miliarde de dolari în active și aproape 90 de miliarde de dolari în depozite, plasând-o pe locul 36 pe lista marilor bănci americane.

Acordul urmează unei preluări similare anunțate în urmă cu o săptămână pentru Signature Bank, ale cărei operațiuni au fost vândute New York Community Bank.