Falimentul băncii americane SVB, care a dus la o criză în sectorul bancar mondial, este „un caz de manual de management defectuos”, potrivit vicepreședintelui Fed pentru reglementare bancară, Michael Barr, citat de AFP.

Silicon Valley BankFoto: Jeff Chiu / AP / Profimedia

În plus, „eșecul SVB arată necesitatea de a merge mai departe în activitatea noastră de îmbunătățire a rezilienței sistemului bancar”, urmează să declare marți, în fața Congresului, oficialul băncii centrale americane, potrivit discursului său publicat luni.

Michael Barr a fost unul dintre arhitecții legii Dodd-Frank, adoptată după criza financiară din 2008-2009 pentru a supraveghea mai bine activitățile marilor instituții bancare americane. Această reformă a fost apoi desființată în 2018 de fostul președinte Donald Trump.

„De exemplu, este esențial să propunem și să punem în aplicare reformele finale Basel III, care vor reflecta mai bine riscurile de afaceri și operaționale în evaluările noastre privind cerințele de capital ale băncilor”, trebuie să precizeze vicepreședintele Fed.

„Basel III”, o gamă largă de reforme internaționale ale sectorului bancar, a fost inițiată după criza financiară din 2008-2009 pentru a consolida soliditatea băncilor. Multe măsuri au fost luate, dar unele reforme nu au fost încă finalizate, în special în Statele Unite.

Printre măsurile care urmează să fie puse în aplicare, Michael Barr ar trebui să menționeze, de asemenea, faptul că Fed intenționează să propună o „obligație de îndatorare pe termen lung” pentru marile bănci care nu fac parte din clubul celor treizeci de instituții sistemice, cunoscute și sub numele de „too big to fail”.

Acest lucru le-ar oferi „resurse de absorbție a pierderilor pentru a le sprijini stabilizarea și pentru a permite rezolvarea într-un mod care să nu prezinte un risc sistemic”, a spus el.

În plus, „evenimentele recente au arătat că trebuie să ne evoluăm înțelegerea sectorului bancar în lumina tehnologiilor în schimbare și a riscurilor emergente”, ar trebui să adauge vicepreședintele Fed.

Fed efectuează o analiză a falimentului SVB și se așteaptă să își publice concluziile la 1 mai.

Activitatea desfășurată până în prezent a evidențiat faptul că „SVB a avut o gestionare inadecvată a riscurilor și controale interne care au avut dificultăți în a ține pasul cu creșterea băncii”, ar trebui să detalieze Michael Barr în fața Comisiei bancare a Senatului american.