Care este legătura între organizarea unei nunți după care să nu ieși în pierdere și educația financiară? Dar dintre noi și bucata dreptunghiulară de plastic pe care încasăm salariul lunar?

Cuplu, stress financiar, baniFoto: - / Wavebreak / Profimedia

Și apropo de salariu – cât e de important să calculăm netul din suma brută, pentru a fi siguri ce și câte contribuții sunt plătite? Prin câteva exemple cât se poate de „lumești”, Alina Sava, specialistă în probleme de educație, în cadrul Băncii Mondiale, a explicat pentru Panorama de ce e importantă educația financiară pentru fiecare dintre noi.

În România, problemele financiare reprezintă un punct nevralgic. Suntem codași în UE, cu doar 22% din populație educată financiar, după cum arată cel mai amplu studiu global realizat în 2014 de Standard&Poor’s, în 140 de economii. Am putut vedea asta și în documentarul „De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii”, realizat de Panorama, în parteneriat cu McKinsey Romania.

Relația noastră cu banii și cu sistemele financiare se poate însă îmbunătăți prin învățare. Așa cum învățăm să scriem, să citim sau să socotim. Iar aici nu este cazul să plasăm responsabilitatea exclusiv pe umerii școlii, explică Alina Sava, care are peste 20 de ani de experiență în crearea, implementarea și evaluarea politicilor și programelor de educație.

Citește articolul pe Panorama.ro