​Angajatorii nu reușesc să acopere cele peste 45.000 de locuri de muncă vacante din România, deși auzim pe toate canalele că nu se găsește forță de muncă în țară. Candidații calificați care să umple aceste goluri din piața muncii se pare că nu se găsesc nicăieri.

Joburi remote în România - 2022Foto: © Martinmark | Dreamstime.com

În Capitală, rata locurilor de muncă vacante e cea mai ridicată din țară. În București nu există suficienți lucrători în transport și depozitare, IT-iști, Sănătate sau în construcții, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică.

Potrivit datelor oficiale comunicate joi de INS, numărul locurilor de muncă ne-ocupate din 2022 a fost de 45.100, iar rata joburilor vacante a urcat ușor la 0,9%.

E drept și cu acuratețea acestor cifre am putea avea o problemă. Deși companiile sunt obligate (Conform Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare) să anunțe fiecare loc de muncă vacant apărut ( altfel fiind pasibile de amenzi ridicate), acest lucru nu se întâmplă din diverse motive. Multe companii preferă să-și ocupe joburile libere fără să le mai anunțe autorităților, așa că cifrele livrate de INS corespund mai mult sau mai puțin realității din piață.

”Primăvara și vara locurile de muncă vacante cresc oricum pentru că, în cazul turismului cel puțin, discutăm de locuri de muncă sezoniere. Turismul în sezonul cald este mai consistent decât în sezonul rece, chiar dacă există și turism de iarnă”, explica într-o discuție cu HotNews Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii.

Care e costul unui job vacant pentru o firmă

Determinarea pierderilor pe care le are o firmă cu un job vacant nu e foarte complicat de făcut, dar lucrurile sunt puțin mai nuanțate: nu poți cuantifica cu ușurință impactul asupra moralului echipei și a termenelor limită ale proiectelor în care firma e angajată. Grosso modo, putem da un exemplu:

Să luăm o firmă producătoare ABC Calendare, care tocmai a pierdut un angajat. Persoana era compensată cu 1.000 de euro lunar, iar compania anticipează că timpul de așteptare până când va găsi un înlocuitor va fi de 60 de zile. ABC Calendare are 100 de angajați și aduce venituri de 300.000 de euro anual..

Mai întâi, calculăm suma veniturilor pierdute ca urmare a poziției vacante.

Determinăm venitul mediu/angajat al firmei (împărțind venitul anual al companiei la numărul total de angajați), acesta fiind de 3.000 de euro anual. Cum anul are 250 de zile lucrătoare din organizație, asta înseamnă că un angajat ”produce” zilnic în medie 12 euro (3000/250).

Dacă firma are de așteptat 60 de zile până să ocupe jobul vacant, asta înseamnă o pierdere de 720 de euro . Doar că acest calcul trebuie ajustat în funcție de impactul jobului vacant. Dacă e o funcție de conducere, impactul ar putea fi triplu. La o funcție de middle management de asemenea, impactul ar putea fi dublu față de calculul standard.

Există o neconcordanță foarte puternică între logica cererii și cea a ofertei de pe piața muncii

Aceste discrepanțe nu sunt rezultatul unui dezechilibru în abilități, ci mai degrabă al unui dezechilibru în accesul pe piața muncii. În loc să se gândească dacă un candidat are o diplomă de facultate, în anumite specializări poate că angajatorul ar trebui să se întrebe mai degrabă „cine poate face acest job astăzi și să se perfecționeze la locul de muncă pentru a deveni cât mai productiv”.

România este țara cu cea mai ridicată rată a nepotrivirii jobului cu domeniul în care angajații s-au pregătit​, potrivit Eurostat. Mai mult, acest grad de nepotrivire a crescut în ultimii 5 ani în vreme ce în alte state el se reduce prin politici publice care să rezolve problemele din învățământ, astfel încât cererea reală de forță de muncă din economie să se potrivească cât mai bine cu oferta.

Rata nepotrivirii competențelor este definită ca discrepanța dintre ocupația curentă a unei persoane și domeniul în care s-a pregătit. La grupa de vârstă 15-34 de ani, potrivit unor statistici experimentale publicate de Eurostat, stăm cel mai prost la acest capitol. Persoanele care lucrează în alt domeniu din punct de vedere al educației primite sunt considerate persoane cu nepotrivire orizontală a competențelor.

Există și o nepotrivire verticală, aceasta referindu-se la cei care prestează o muncă sub nivelul lor de pregătire (cei cu studii superioare de medicină lucrează ca simpli asistenți ca să dau un exemplu) sau cei care lucrează pe un post mai calificat decât i-ar permite studiile.

”Există un mismatch , o neconcordanță foarte puternică între cererea și oferta de pe piața muncii. Eu aș spune că între logica cererii și cea a ofertei”, spune Ghinăraru.

„Mă refer la ceea ce cer agenții economic - asta cu privire la logica cererii. Când vorbesc despre logica ofertei mă refer la ce au făcut oamenii concret. Oamenii au mers întotdeauna pe ideea de a-și crește gradul de pregătire profesională. Numărul de absolvenți de studii superioare la noi a crescut foarte puternic este una din cele mai mari creșteri din zona Centrului și Estului Europei. Numai că piața muncii nu a oferit astfel de locuri de muncă pentru a corespunde acestor absolvenți” , crede Cătălin Ghinăraru.

Aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate

Cercetătorul român a arătat într-o lucrare că, din nefericire cea mai mare parte a absolvenților de studii superioare din România, în momentul de față se concentrează în sectoare ale administrației publice. Aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate.

Ocuparea forței de muncă în construcții va crește relativ puternic în intervalul 2022-2030, în vreme ce în agricultură va continua să scadă

În sectorul prelucrător, creșterea ocupării forței de muncă va fi determinată în mare parte de creșterea ocupării forței de muncă în sectorul alimentar, băuturi și tutun și inginerie, potrivit unui studiu la nivel european..

În subsectoare cum ar fi comerțul cu ridicata și cu amănuntul, cazare, catering și transporturi, numprul angajaților va crește, chiar dacă în cazul transporturilor sau a sectorului logistic evoluția joburilor va fi puternic afectată de robotizare și automatizare.

În servicii, activități cum sunt serviciile juridice, contabile, consultanță și telecomunicații vor performa cel mai puternic, în vreme ce serviciile administrative vor avea cea mai slabă performanță.

Companiile care angajează pentru ceea ce ar fi în mod tradițional clasificate drept posturi de calificare medie (cele pe care economiștii le definesc ca necesită o diplomă de liceu, dar nu o diplomă de licență, cum ar fi contabilitatea sau o secretară) astăzi spun adesea că solicită candidaților să aibă o diplomă de licență.

Sursa foto: Martinmark | Dreamstime.co