Multe persoane își vând bunurile, care s-au învechit sau nu le plac, apelând la platforme de genul OLX. Având în vedere că ANAF a început controale pe această zonă, mulți își pun întrebarea: Dacă am vândut o bicicletă sau telefonul (dacă mi-am cumpărat unul nou), trebuie să plătesc ceva către stat? Trebuie să depun Declarația unică?

BicicletaFoto: Marilyn Gould | Dreamstime.com

Răspunsul scurt la ambele întrebări este: Nu!

Conform reprezentanților Antifraudă din Fisc, motivul pentru care nu trebuie să plătiți nimic este pentru că nu reprezintă activitate comercială.

Acest lucru ne-a fost confirmat și de consultantul fiscal Cornel Grama: „Sigur că nu e activitate comercială, fiind un bun din patrimoniul personal. Problema apare când are caracter de continuitate vânzarea”.

Mai exact, conform Codului fiscal (art. 269. alin 2) „constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate”.

Așadar, dacă ați vândut bunuri personale prin diverse platforme nu trebuie să declarați veniturile la ANAF și nu trebuie să plătiți nimic către stat.

Reamintim că Antifrauda ANAF se pregătește de controale la persoane fizice care fac activitate comercială online și au avut încasări ramburs.

„Am identificat de la un singur curier a 22.000 de persoane fizice care au încasat bani ramburs în cont colector de aproximativ 1,8 miliarde lei și nu au depus nicio declarație fiscală pentru acei bani”, a declarat Teodor Alexandru Georgescu – director general Antifraudă în cadrul instituției.

  • „Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, a precizat el.