Avem peste 5 milioane de pensionari, iar pensia medie a fost de 1855 lei, a transmis joi Institutul Național de Statistică. Raportul dintre pensie și salariu a coborât la 51,6% (de la 53% în 2021). La nivelul județelor, datele arată deloc încurajator: în Teleorman 10 salariați plătesc pensiile a 15 pensionari, în timp ce în Ilfov 10 salariați achită pensiile a doar 4 pensionari.

Cuplu de pensionariFoto: Ocskay Mark / Alamy / Alamy / Profimedia

Și nivelul pensiei medii variază mult între județe, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 948 lei (1409 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeţul Giurgiu, 1426 lei în judeţul Vrancea, faţă de 2357 lei în judeṭul Hunedoara, 2250 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov), mai arată datele INS.

O reformă a pensiilor este esențială și în România, deși calculele politice țin cont de apropierea campaniei electorale, nu și de urgențele demografice, iar situația din țările europene care încearcă să modifice mecanismul pensionării arată că astfel de intenții scoate lume în stradă.

Cel mai cunoscut caz este cel al Franței, dar nici în Spania situația nu e roză. Guvernul spaniol condus de socialişti le va cere joi parlamentarilor să aprobe un nou mecanism care ar putea să-i facă pe tineri să plătească mai mult pentru a asigura pensiile celor retrași din viața activă. „Mecanismul de echitate intergenerațională”, care aparent sugerează o redistribuire de la persoanele în vârstă la persoanele mai tinere, de fapt ar acționa exact pe dos, spun economiștii consultați de FT.

În timp ce Franța este revoltată din cauza planurilor de ridicare a vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, în Spania pragul este de 65 de ani. Eforturile Spaniei arată dilemele cu care se confruntă multe țări europene: cum să echilibreze nivelul pensiilor, corectitudinea intergenerațională și sustenabilitatea financiară.

În cazul Spaniei, anumite particularități fac și mai dificil acest demers: datoria țării este de 116% din produsul intern brut, iar beneficiile pensionarilor sunt relativ generoase. Mărimea pensiei echivalează cu 80% din venitul net înainte de pensionare, față de 74% din Franța și cu o medie de 62% în clubul țărilor OCDE.

Comisia Europeană presează Spania să lucreze pentru a crea un sistem de pensii mai echitabil și mai sănătos, în schimbul de euro din fonduri europene. Comisia a „evaluat pozitiv” modificările făcute de Spania, dar nu a evaluat încă și cele mai recente reforme.

Airef, un fel de Consiliu Fiscal spaniol, a emis un raport în care arată că noile pensii nu se vor plăti de la sine ci vor crește deficitul bugetar al Spaniei cu 1,1 puncte procentuale din PIB până în 2050.

Presiunile demografice sunt puternice. Astăzi, în Spania există trei persoane active la un pensionar; până în 2050, acest raport de dependență va fi de doar 1,7 la unu.