Începând cu 1 aprilie 2023 valoarea diurnei zilnice acordată personalului din instituțiile publice pentru delegare/detașare în altă localitate este în valoare de 23 lei, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor (1235/2023), analizat de consultantul fiscal Adrian Bența.

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

Anterior, valoarea zilnică a fost de 20 lei.

“Acest lucru NU înseamnă că va crește valoarea diurnei neimpozabile sau valoarea sumei zilnice neimpozabile pentru clauza de mobilitate pentru salariații din mediul privat din cauza faptului că la art. 76 alin. (2) lit. k), k^1) și m) din Codul fiscal suma la care trebuie să ne raportăm ca bază de calcul pentru plafonul de 2,5 X nivelul pentru instituțiile publice este adoptat prin hotărâre de Guvern”, spune el.

Actualul plafon de 23 lei/zi este adoptat prin ordin al ministrului Finanțelor.

Pe cale de consecință, spune Bența, valoarea diurnei zilnice neimpozabile pentru salariații din mediul privat rămâne în continuare suma de 50 lei.

Păstrând același raționament, valoarea zilnică a clauzei de mobilitate, impozabilă, pentru salariații din mediul privat rămâne suma de 50 lei.

“Tot pentru salariații din sectorul public se majorează și alocația de cazare zilnică la suma de 265 lei începând cu data de 1 aprilie 2023. Anterior, alocația de cazare a fost în cuantum de 230 lei”, potrivit consultantului fiscal.