La finalul lunii martie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53,22 miliarde de euro, cu peste un miliard de euro mai mult decât la final de februarie, a transmis luni Banca Națională. Rezerva de aur valora peste 6 miliarde de euro.

Banca Nationala a Romaniei- BNRFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Rezervele cresc pentru că și importurile României cresc, iar scopul principal pentru care se constituie rezervele internaţionale este reglarea finală a tranzacţiilor unei ţări (pentru a asigura onorarea obligaţiilor de plată faţă de exterior în cazul în care toate celelalte posibilităţi au fost epuizate)”, explică profesorul Silviu Cerna.

De aceea, cea mai des folosită metodă pentru aprecierea nivelului rezervelor internaţionale ale unei ţări (suficient, insuficient, optim etc.) este raportarea acestuia la volumul importurilor. „De regulă se consideră că valoarea rezervelor trebuie să acopere valoarea importurilor pe o perioadă de trei-şase luni”, mai spune Cerna.

În ianuarie (lună pentru care avem date privind importurile de bunuri și servicii), gradul de acoperire a fost de 5,1 luni de import.

În cursul lunii au avut loc intrări de 2,42 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor; alimentarea contului Comisiei Europene precum și alte intrări.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,19 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6.060 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2023 au fost de 59,28 miliarde euro.

Plăţile scadente în luna aprilie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 727 milioane euro.