​​Decizia de marți a celor 9 membri ai Consiliului de Administrație al BNR a fost cea pe care o anticipau toți economiștii: păstrarea nivelului actual de 7% al dobânzii cheie.

Banca Nationala a Romaniei- BNRFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Cele mai importante fraze din comunicatul BNR:

  • Dinamica vânzărilor cu amă­nuntul a continuat să se mărească în ianuarie 2023, dar cea a serviciilor prestate populației a înregistrat o scădere. Totodată, producția industrială și-a accentuat contracția în termeni anuali, iar volumul lucrărilor de construcții și-a decelerat considerabil creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Efectivul salariaților din economie a continuat să-și încetinească creșterea în decembrie 2022-ianuarie 2023, iar rata șomajului BIM s-a redus doar foarte ușor în ianuarie-februarie 2023, după creșterea la 5,7 la sută în trimestrul IV 2022.
  • Principalele cotații ale pieței monetare interbancare și-au prelungit mișcarea descendentă în februarie-martie, pe fondul excedentului de lichiditate din sistemul bancar, dar în condițiile încetinirii și stopării acesteia spre finele intervalului. Totodată, randamentele titlurilor de stat au consemnat creșteri în februarie, care s-au corectat integral în martie – în linie cu evoluțiile din economiile avansate și din regiune -, pe fondul revizuirilor succesive ale așteptărilor investitorilor privind perspectiva conduitei politicilor monetare ale băncilor centrale majore, precum și al turbulențelor provocate de falimentul Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA și de situația băncii elvețiene Credit Suisse.
  • Moneda națională a continuat să manifeste o tendință de apreciere față de euro în acest interval, în contextul atractivității relative ridicate a plasamentelor în lei, pentru ca în ultimele zile ale lunii martie, raportul leu/euro să crească gradual, revenind în proximitatea valorilor prevalente în semestrul I 2022.
  • Creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să decelereze în primele două luni din acest an, dar mai temperat, ajungând la 10,6 la sută în februarie 2023, de la 12,1 la sută în decembrie 2022, în condițiile încetinirii descreșterii dinamicii componentei în lei, dar și ale cvasi-stopării trendului ascendent al variației înalte a creditului în valută. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat a continuat totuși să se reducă, până la 68,3 la sută în februarie 2023, de la 68,8 la sută în decembrie 2022.
  • Rata anuală a inflației își va accelera probabil descreșterea în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (februarie 2023), sub influența unor efecte de bază consistente și a corecțiilor descendente ale cotațiilor unor mărfuri, precum și pe fondul modificării caracteristicilor schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie.
  • Deosebit de relevante sunt deciziile de politică monetară ale Fed și BCE, care fac neclare mișcările de capital, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.