Stresul asupra sectorului financiar cauzat de două falimente bancare din Statele Unite, luna trecută, este încă o ameninţare şi ar trebui abordat printr-o reimaginare a procesului de reglementare, potrivit directorului general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, transmite Reuters.

Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan ChaseFoto: Lenin Nolly/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

”În timp ce scriu această scrisoare, criza actuală nu s-a încheiat încă şi, chiar şi atunci când va fi în urmă, va avea repercusiuni pentru anii următori”, a spus Dimon marţi, în scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor.

”Dar important, evenimentele recente nu seamănă cu nimic din ceea ce a fost în timpul crizei financiare globale din 2008”, a adăugat el.

Recentele probleme bancare din SUA au început odată cu prăbuşirea Silicon Valley Bank, care a fost închisă de autorităţile de reglementare pe 10 martie, deoarece deponenţii au retras zeci de miliarde de dolari de la bancă.

Banca mai mică Signature Bank a fost închisă două zile mai târziu.

Şi în Europa, autorităţile de reglementare elveţiene au intermediat o achiziţie a Credit Suisse de către UBS.

JPMorgan şi alte bănci mari au intervenit pentru a face depozite de 30 de miliarde de dolari la First Republic, o altă bancă regională despre care investitorii se temeau că ar putea deveni următoarea SVB.

Stresul asupra băncilor regionale i-a determinat pe investitori şi analişti să sugereze că instituţiile ”prea mari pentru a eşua” ar fi beneficiarele crizei, dar Dimon a spus că JPMorgan doreşte să consolideze băncile mai mici în beneficiul întregului sistem financiar.

”Orice criză care dăunează încrederii americanilor în băncile lor dăunează tuturor băncilor – un fapt care era cunoscut chiar înainte de această criză. Deşi este adevărat că această criză bancară a avantajat băncile mai mari din cauza afluxului de depozite pe care le-au primit de la instituţii mai mici, ideea că această criză a fost bună pentru ele în orice fel este absurdă”, a scris Dimon.

MODIFICĂRI NORMATIVE

Dimon a avertizat, de asemenea, împotriva schimbărilor radicale ale sistemului de reglementare. El a scris că majoritatea riscurilor, inclusiv potenţialele pierderi din obligaţiunile deţinute până la scadenţă, ”se ascundeau la vedere”.

Reţeaua interconectată a bazei de depozite a SVB a fost variabila necunoscută, a spus el.

”Recentele eşecuri ale Silicon Valley Bank (SVB) în Statele Unite şi Credit Suisse în Europa, precum şi stresul asociat în sistemul bancar, subliniază că pur şi simplu satisfacerea cerinţelor de reglementare nu este suficientă.

Riscurile sunt abundente, iar gestionarea acestor riscuri necesită un control constant şi vigilent pe măsură ce lumea evoluează”, a scris Dimon.

În schimb, CEO-ul JPMorgan a cerut o reglementare mai avansată. El a subliniat că obligaţiunile deţinute până la scadenţă, care au devenit probleme pentru multe bănci, sunt de fapt o datorie guvernamentală cu un rating ridicat, care are rezultate bune conform regulilor actuale şi că testele de stres recente nu au scos în evidenţă o creştere rapidă a ratelor dobânzilor.

”Acesta nu este pentru a absolvi conducerea băncii, ci doar pentru a clarifica faptul că acesta nu a fost cel mai bun moment pentru mulţi jucători. Toţi aceşti factori de ciocnire au devenit extrem de importanţi atunci când piaţa, agenţiile de rating şi deponenţii s-au concentrat asupra lor”, a scris Dimon.

El a spus că reglementările ar trebui să fie ”mai puţin academice, mai colaborative” şi că factorii de decizie ar trebui să fie mai precauţi în a împinge unele servicii financiare către instituţiile nebancare şi aşa-numitele bănci din umbră.

CLIMA ŞI INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ

Alte două subiecte ample pe care Dimon le-a atins, pe lângă rezultatele financiare ale JPMorgan, au fost nevoia de investiţii în tehnologia climatică şi programele de rezilienţă şi creşterea inteligenţei artificiale.

Dimon a spus că trebuie să existe mai multă urgenţă la multe niveluri diferite pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei ecologice, ridicând reforma de autorizare şi domeniul eminent ca două domenii de luat în considerare.

”Pentru a accelera progresul, guvernele, întreprinderile şi organizaţiile neguvernamentale trebuie să se alinieze la o serie de schimbări practice de politică, care abordează în mod cuprinzător problemele fundamentale care ne ţin înapoi”, a scris Dimon.

Şi pentru AI, care a ajuns în prim-planul minţii investitorilor de la lansarea ChatGPT al OpenAI, în noiembrie, Dimon a spus că JPMorgan are deja sute de cazuri de utilizare pentru AI în producţie, dar a subliniat importanţa de a fi atent cu tehnologia.

”Luăm foarte în serios utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale şi avem o echipă interdisciplinară de eticieni care ne ajută să prevenim abuzurile neintenţionate, să anticipăm reglementările şi să promovăm încrederea cu clienţii, clienţii şi comunităţile noastre”, a scris CEO-ul.

Scrisoarea acţionarilor vine după un an dificil pentru pieţe, indicii buriseri majori din SUA coborând în ”piaţă urs” în 2022.

Dimon l-a numit un an provocator la nivel global, invocând războiul din Ucraina şi tensiunile geopolitice în creştere cu China. Cu toate acestea, CEO-ul a spus că 2022 a fost ”oarecum surprinzător” de puternic pentru JPMorgan.

Acţiunile băncii au scăzut cu 15% în cursul anului calendaristic, dar aceasta a obţinut un venit net de peste 37 de miliarde de dolari.