Din păcate, sistemul nostru bancar a rămas prizonierul unor mentalități care sunt cam depășite în lumea modernă, în care ceea ce contează este dacă ai un hârb de mașină undeva pe câmp decât un plan de afaceri bine făcut, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR.

Eugen RadulescuFoto: Arhiva personala

Aici lucrurile se mișcă destul de greu, spune el, deși avem fonduri de garantare a investițiilor, chiar investitori străini care vin și oferă garanții pentru credite, deși suntem în situația paradoxală în care raportul dintre credite și depozite în România este de 70%.

„Media UE este 102%. Asta înseamnă că noi avem mult mai puține credite decât depozite pe care le atrage sistemul bancar. Asta înseamnă o subutilizare a resurselor”, a spus el.

Potrivit acestuia, creșterea capitalurilor în economie ar presupune o schimbare de mentalitate.

„Nu cred că ar fi chiar așa de rău dacă Legea 31 din 1990 ar fi modificată și măcar să fie interzisă distribuirea de dividende dacă întreprinderea nu are măcar capitalul minim la nivelul care trebuie să fie”, a afirmat reprezentantul BNR.

  • Dacă ai capitaluri negative, nicio bancă nu te primește. Nu ai ce discuta. Nu ai cum să începi un dialog pentru a primi un credit.