Guvernul austriac monitorizează turbulenţele bancare globale, deşi până acum nu există semne că acestea se vor răspândi în sectorul financiar al ţării, a declarat ministrul de Finanţe Magnus Brunner într-un interviu publicat sâmbătă, citat de Reuters.

Ofiter bancar si clientiFoto: Jirapong Manastrong / Alamy / Alamy / Profimedia

"Băncile noastre şi-au făcut temele foarte bine după criza financiară. Sunt foarte bine pregătite", a declarat Brunner pentru ziarul elveţian Neue Zuercher Zeitung.

El a apărat, de asemenea, Raiffeisen Bank International (RBI), care a fost criticată pentru că a continuat să opereze în Rusia, în ciuda războiului din Ucraina.

Banca austriacă este acum cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind un colac de salvare persoanelor şi companiilor de acolo care doresc să facă plăţi internaţionale, dar este sub presiunea din ce în ce mai mare din partea oficialilor şi investitorilor occidentali să renunţe.

În februarie, banca a declarat că a primit o solicitare de informaţii de la autoritatea de sancţiuni a Statelor Unite, cu privire la afacerile sale legate de Rusia.

Luna trecută, RBI a declarat că are în vedere o vânzare sau o posibilă disociere a afacerii ruseşti.

”În ceea ce priveşte RBI, banca respectă toate sancţiunile internaţionale. De asemenea, nu este supusă sancţiunilor în sine”, a spus Brunner pentru NZZ.

El a subliniat că "de altfel, există şi alte bănci europene care continuă să opereze legal în Rusia. Este crucial pentru noi ca toate sancţiunile să fie respectate", a spus el.

Ministrul a mai spus că inflaţia austriacă, care a scăzut la aproximativ 9,2% în martie, este încă prea mare şi a cerut Băncii Centrale Europene să facă mai mult pentru a limita creşterile de preţuri.

”Banca Centrală Europeană (BCE), în special, poate face ceva în acest sens, în calitate de membru al zonei euro, suntem dependenţi de BCE”, a spus Brunner.