Mulți plătim cu telefonul și am ajuns să nu mai avem bani cash în buzunare. Totuși, se poate întâmpla ca banca să aibă probleme (un atac cibernetic) sau o defecțiune pe moment și să nu poți plăti folosind mijloacele electronice.

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Să presupunem că vrei să pleci într-o vacanță prin țară sau străinătate. Este bine să ai ceva numerar la tine în caz că sunt probleme cu cardul. Poate pentru a cumpăra un bilet de tren sau o apă dintr-un loc în care nu există POS.

HotNews.ro a întrebat doi experți în gestionarea banilor, iar răspunsurile pot fi citite mai jos.

Câți bani este bine să ai în buzunar. Ce recomandă un trainer de educație financiară

HotNews.ro l-a întrebat pe Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, care spune că nu există o regulă anume legată de câți bani ar trebui să ai la tine cash.

„Depinde de personalitatea financiară (spender, saver, avoider sau monk) și de resursele pe care le ai. Mai depinde de vârstă și de situația ta personală (singur, căsătorit, copii…)”, explică el.

El este o fire mai cheltuitoare și ține cash de 50 - 100 lei în mod constant.

“Iau 400-500 lei doar atunci când merg la supermarket, o dată pe săptămână și întotdeauna cu bani cash. Am ca back-up cardul de DEBIT, dar pe care nu țin banii direct, ci îi am într-un cont separat de economii”, spune Asoltanie.

El a precizat că doar daca e absolută nevoie își transferă și plătește cu cardul.

“Cand merg la alte cumpărături (haine, distracții, film, restaurant...) prefer, de asemenea, să-mi iau cash la mine ca să fiu mai conștient de cheltuirea banilor. Nu folosesc niciodată cardul de credit la care am renunțat acum 17 ani”, povestește expertul în educație financiară.

RECOMANDAREA lui Asoltanie: „Pentru cei care simt nevoia să aibă bani mai mulți la ei, "în caz de nevoie", recomand să-și puna în husa de telefon sau în portofel o bancnotă de 50 sau 100 euro. Vor avea astfel bani la ei, dar se vor atinge foarte greu de aceștia. Recomand să vă lăsați cardul de credit acasă”.

Adrian Căruceru: Este bine să ai câteva zeci sau sute de lei la tine

Adrian Căruceru, trainer în gestionarea banilor, spune că dacă e bine sau nu să avem sau nu bani în buzunar ar putea fi o decizie mai ușor de luat pornind de la răspunsurile la următoarele întrebări:

1. Pentru ce ne trebuie numerarul din portofel?

2. E neapărat nevoie să avem bani în buzunar în ziua de azi când putem plăti, aproape peste tot, cu instrumente care exclud numerarul (card, telefon, ceas)?

3. De unde luăm banii pentru a-i ține în portofel? Îi retragem de la bancomat? Dacă da, vom avea oare de plătit un comision în funcție de condițiile din contractul încheiat cu banca pentru deținerea și utilizarea cardului?

„Lista întrebărilor de mai sus ar putea continua. În orice caz, într-o lume în care generalizarea utilizării instrumentelor de plată fără numerar e o realitate cotidiană, a avea bani în buzunar poate părea un obicei păstrat dintr-o epocă pe cale de a apune”, spune el.

Probabil că, așa cum e întotdeauna, soluția de mijloc e cea mai potrivită, afirmă Căruceru.

“Adică, să dai prioritate mijloacelor moderne de plată, dar să nu uiți, totuși, și de banii de buzunar (poate câteva zeci sau sute de lei), în orice caz atât cât consideri că e suficient pentru a-ți conferi confortul necesar și, nu în ultimul rând, libertatea de a putea folosi oricare dintre cele două variante: cash sau card”, a preciat trainerul în gestionarea banilor.