Să cumperi o locuință în această perioadă poate fi o adevărată provocare, nu doar din punct de vedere financiar, ci și din punct de vedere al calității construcției.

Zona in constructieFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

De construit se construiește în continuare, mult și în toate felurile. Peste tot, vedem anunțuri pentru anunțuri de „residence” și „vile” și „complex de lux”. Prețurile sunt mari, ratele la fel, așa că e mai important ca oricând să învățăm cum să luăm o decizie atât de importantă pentru viitorul și finanțele noastre, cum e achiziționarea unui apartament sau a unei case.

În România, spre deosebire de alte state europene, nu doar că oamenii vor să cumpere, pe cât posibil, nu să stea în chirie, dar la noi mai există și tendința de a parcurge acest proces de unii singuri sau, cel mult, împreună cu agenții imobiliari.

E o alegere care poate să ajungă foarte scumpă. Specialiștii, fie că sunt arhitecți sau diriginți de șantier autorizați, sunt cei care ar trebui să verifice proprietatea pe care vrem să o cumpărăm, pentru a nu avea vicii ascunse.

Concret, experții sunt cei care pot consulta cartea construcției, adică acel „carnet de sănătate” al unui imobil, care ne garantează că locuința pe care o achiziționăm este conformă mai ales din punct de vedere al structurii. Poate fi o verificare care să ajungă să facă diferența între viață și de moarte.

Citește articolul pe Panorama.ro