Cluj Napoca, București și Brașov sunt orașele cele mai scumpe din țară, iar cele cu costul vieții cel mai redus sunt Reșița, Alexandria și Vaslui, potrivit unei analize HotNews, bazate pe prețurile produselor alimentare și a prețului pe metru pătrat al apartamentelor.

Oameni fericitiFoto: - / Wavebreak / Profimedia

Seturile de date privind alimentele și salariile ne-au fost furnizate de Institutul Național de Statistică, cifrele fiind ponderate cu ”greutatea” lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar prețurile locuințelor (calculate pe metru pătrat) au fost obținute de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici, iar acolo unde nu existau date am folosit storia.ro și compariimobiliare.ro.

Datele sunt valabile pentru ianuarie 2023

La alimente am folosit un coș de bază format din ouă, lapte, cartofi, ceapă, morcovi, fructe (mere), miere de albine, fasole și varză.

Dacă eliminăm costurile cu locuința și rămânem doar la indexul alimentar, traiul cel mai ieftin își modifică ierarhia

După București, urmează Sfântu Gheorghe și abia apoi Clujul

Preturile alimentelor de baza din orasele studiate sunt reprezentate mai jos:

Cartofii erau cei mai ieftini la Tulcea, iar cei mai scumpi în Arad, București și Călărași. Fasolea cea mai scumpă era în Cluj Napoca ,Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, ceapa cea mai scumpă tot la Cluj putea fi cumpărată.