Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, comerțul României cu victima agresiunii Rusiei era mai degrabă modest: exporturile abia depășeau 700 de milioane de euro, iar importurile de la vecinii din Nord erau de 1,3 miliarde. După invazie, schimburile comerciale s-au dublat. Ce exportă România în Ucraina și ce produse ne vând ucrainenii.

Schimburile comerciale cu Ucraina s-au dublatFoto: blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

În 2022, schimburile comerciale totale România-Ucraina au fost de aproape 4 miliarde de euro. Importurile au depășit 2,2 miliarde iar importurile din Ucraina au fost de aproape 1,6 miliarde de euro.

Datele sunt furnizate de Institutul Național de Statistică în urma solicitărilor HotNews.ro

La export prevalează (ca valoare) uleiurile din petrol, gaze de sondă, elicoptere și avioane, medicamente și energie. Lista celor mai importante produse pe care le trimitem în Ucraina o aveți mai jos:

Aducem de la ucraineni seminte de floarea soarelui, porumb, rapiță, grâu, orz, dar și energie electrică și tot felul de produse. Principalele importuri le aveți mai jos:

E drept, lista schimburilor comerciale include produse de tot felul: de la bardoi vii (bardoii sunt animalele obținute din încrucișarea dintre armăsari și măgărițe. Anul trecut România a importat 700 de asemenea animale), corali; cochilii si carapace de moluste, de crustacee, oase de sepii, ceara de parchet, lumanari si articole similare, ceara pentru stomatologie, ,chibrituri, cazi de baie, cazi de dus, chiuvete, lavoare, bideuri, valize, geamantane,cufere, hartie pentru tigari, decalcomanii (abtibilduri) etc.