Printre primele măsuri de austeritate decise în coaliție pentru a acoperi deficitul de încasări la bugetul de stat se numără și stoparea angajărilor la stat. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, vor fi însă și domenii care vor fi exceptate.

​Marius BudăiFoto: Agerpres

Liderii Coaliției care negociază pe ordonanța prin care guvernul vrea să facă economii la buget au decis luni că nu vor fi tăieri salariale, dar nici nu vor mai fi făcute angajări la stat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, marți, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor pentru a lămuri aceste informații venite pe surse că vor fi și excepții, adică domenii în care vor putea fi făcute în continuare angajări.

  • „Vor fi făcute excepții pentru sistemele de educație și sănătate, care sunt extrem de importante. Acestea vor fi excepții.
  • Și la Ministerul Muncii vor fi excepții, de exemplu, la persoanele cu dizabilități. Dacă o persoană cu dizabilități are nevoie de asistent personal, nu vom bloca accesul acesteia la îngrijire și va putea angaja acel asistent”, a susținut Budăi.

„Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat”

El a mai susținut, de asemenea, că nu se pune problema ca salariile la stat să fie înghețate:

  • „Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat. Salariile au fost majorate, vorbim de o neintervenție asupra Legii salarizării. Pentru a putea avea această analiză de impact avem nevoie să nu fie interveție asupra legii câteva luni”.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, marți, că „nu s-a discutat niciodată” despre înghețări de salarii.

Legat de propunerea supraimpozitării bugetarilor care cumulează pensia cu salariul și a veniturilor care depășesc venitul președintelui României, propunere pe care ar fi făcut-o șeful său de partid, Marcel Ciolacu, ministrul Muncii a susținut că nu știe despre o astfel de discuție și că el nu ar fi participat la discuțiile de luni din coaliție: „Nu a discutat nimeni despre supraimpozitare până acum. Nu știu de ce suntem în această ecuație”.

Ce măsuri de austeritate a propus Coaliția

Premierul Nicolae Ciucă împreună cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au decis stoparea angajărilor la stat și înghețarea salariilor până la adoptarea unei noi legi a salarizării.

De asemenea, în discuțiile PSD-PNL-UDMR s-a convenit tăierea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii. În ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul, liderii Coaliției au decis că acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind motiv de neconstituționalitate, potrivit unor surse politice. O decizie ar urma să se ia prin lege.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit luni la Guvern pentru a discuta măsurile prin care să facă economie la buget.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, și să nu se crească salariile până când va fi adoptată o nouă lege a salarizării, au precizat sursele citate.

Anterior întâlnirii de la Palatul Victoria, surse oficiale susțineau că va fi interzis cumulul pensiei cu salariul doar pe componenta de pensie specială.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat săptămâna trecută, la Focșani, că le-a cerut miniștrilor să-i prezinte soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investițiilor.

Problema reducerii cheltuielilor cu 20 miliarde lei a venit pentru că bugetul pe 2023 a fost redactat prost, indiferent dacă autoritățile (Guvernul) vor să recunoască sau nu.