Anul trecut ne-au vizitat țara 9670 de turiști din Rusia, economia fiind alimentată cu peste 25,6 milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro, sau 500 de euro/persoană, arată datele Statisticii românești.

Turisti strainiFoto: Marco Cristofori / robertharding / Profimedia

Cei mai „cheltuitori” turiști au fost cei sosiți din Africa de Sud, fiecare lăsând în economie peste 5400 de lei, iar ungurii, ucrainenii și filipinezii care ne-au vizitat au fost cei mai cumpătați. Pe locul al doilea al turiștilor care au cheltuit mai mult în România sunt sud-coreenii, brazilienii și indienii, urmați de norvegieni, ciprioți și japonezi, mai arată datele INS.

Lista completă o aveți mai jos.

În 2022 ne-au vizitat 1,6 milioane de turiști străini care au cheltuit peste 4,28 miliarde de lei

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au cheltuit 2,36 miliarde de lei. Numărul total de nerezidenţi a fost de 1579,7 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 4,28 miliarde de lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,8% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în anul 2022, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor, respectiv 2,3 mld. lei. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,5%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (87,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,7% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 27,3% pentru cadouri și suveniruri, mai notează INS.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 65,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 30,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de particular au cheltuit 1,9 mld lei.

Cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cea pentru cazare (45,5%), din cadrul acestui tip de cheltuieli, fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (79,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi pentru cumpărături au fost de 16,6%, iar cele în restaurante şi baruri au reprezentat 15,4% din totalul cheltuielilor în scop particular.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 38,3% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 30,9% pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 53,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere, iar cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 56,6% din totalul cheltuielilor pentru transport.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România cazați în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) au cheltuit 76,2 milioane de lei.

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în anul 2022 a fost de 82,7 mii, cheltuielile acestora în România fiind de 76,2 milioane de lei.

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată în anul 2022 se evidențiază: cheltuielile pentru cazare (34,6%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (32,8%), cheltuielile pentru transport (15,6%) și cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (11,4%).

Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în anul 2022, 81,3% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 18,7% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, o pondere mai importantă au avut-o călătoriile pentru vacanțe (83,1%), iar din cele în scop profesional și de afaceri, călătoriile pentru afaceri (79,1%).

În anul 2022 turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (77,3% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (51,7%), avionul (19,5%), autocarul și autobuzul (3,6%) și alte mijloace de transport (25,2%).