Este necesară și o restructurare a regimului fiscal și o direcționare a stimulentelor fiscale către zona de investiții. Cu alte cuvinte, creditul fiscal să fie acordat către zona de investiții, a spus miercuri ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la o conferință pe tema aderării României la OECD.

Adrian CâciuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Aderarea României la OECD nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie și Stat, între economie, Stat și cetățeni. Și nu se poate realiza fără reforme în zona economică. România are nevoie și de o reconversie economică- de o trecere la o economie restructurată din perspectiva modului în care componentele se realizează în plan intern. Iar acest lucru trebuie făcut, din punctul meu de vedere, în perspectiva modului în care economia mondială va evolua în următorii ani și va trece de la un tip de globalizare la un tip de internalizare a producției, a adăugat ministrul Finanțelor.

Deja deficiențele unui anumit sistem de globalizare s-au văzut în ultimii ani, a mai spus Câciu. Se vede ce înseamnă dependențe folosite ca război economic, ce înseamnă lanțuri de aprovizionare structurate ieftin, dar vulnerabil din perspectiva unui riscuri de securitate economică, și ce înseamnă de fapt carențe structurale în economia națională.

Ce a mai spus Adrian Câciu:

  • Unul din cele mai importante beneficii va fi folosirea avantajului comerțului internațional pe care România îl are. Mă refer aici la trecerea de la deficit la excedent al balanței comerciale a bunurilor. Nu este foarte ușor și e nevoie și de efortul Statului.
  • De când am venit la Ministerul Finanțelor am încercat să-i conving și pe politicieni, ca stimulii economici pe care Statul îi acordă să zicem, stimulii economici pe care Statul îi dă anual să fie orientați spre investiții mai degrabă decât spre zona de cash-flow.
  • Și asta pentru că dacă România va suferi de ceva în perioada următoare, va suferi de un gap între investițiile publice și cele private. În acest moment investițiile publice depășesc angajamentele de investiții private.
  • Este necesară și o restructurare a regimului fiscal și o direcționare a stimulentelor fiscale către zona de investiții. Cu alte cuvinte, creditul fiscal să fie acordat către zona de investiții.
  • Cel mai important beneficiu al aderării la OECD este legat de credibilitate. Dar credibilitatea nu se poate meține fără perseverență și consecvență. România a intrat pe zona investitorilor străini, iar este un pas important.
  • Se vorbea aici de ratingurile de țară. Ratingurile trebuie îmbunătățite și înainte de aderarea la OECD. Iar pentru asta trebuie ca noi, alături de politicieni și de mediul guvernamental, dar și împreună cu mediul economic să înțelegem că ratingurile arată riscurile unei economii și ale establishment guvernamental.
  • De aceea este necesar ca și noi, în timp real, să lucrăm mai aplicat în a ajuta economia să devină mai sustenabilă și mai rezilientă. Ea are și acum tot ce-i trebuie, are toate ingredientele, arată că este rezilientă, dar pentru ceea ce înseamnă o piață dezvoltată spre care tindem, mai avem multe de făcut.